Mattilsynet: – Flere av varslene er nær umulig for oss å spore

Mattilsynet opplyser at de er avhengig av at folk sier ifra hvis de tror at dyr blir mishandlet.
Mattilsynet opplyser at de er avhengig av at folk sier ifra hvis de tror at dyr blir mishandlet.  Foto: (AP Photo/Ricardo Arduengo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet mottar stadig flere bekymringsmeldinger om dyrehold. Men mange av varslene kan aldri følges opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det at noen har sett noen dra hardt i båndet til en hund på tur, eller observert noen magre dyr på et jorde, er saker som er nær umulig for oss å spore, sier Torunn Knævelsrud som er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, til ABC Nyheter.

I fjor ble 83 dyrehold i Norge avviklet på grunn av alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Det er en kraftig økning fra året før.

Utfordringen er bare at mange av bekymringsmeldingene aldri kan følges opp fordi de inneholder for lite informasjon. Den som varsler kan også velge å være anonym.

– Noen tenker kanskje at de sender inn en kort melding til Mattilsynet, også kan vi følge opp saken. Men når vi får så mange som 10.000 varsler i året er det en krevende jobb å sortere og prioritere, sier Knævelsrud.

Les også: Mattilsynet tok flere for dårlig dyrehold

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger adresse og navn

Knævelsrud opplyser om at Mattilsynet nå oppdaterer informasjonen på nettsidene sine for å gjøre det lettere for folk å forstå hvilken informasjon som trengs.

– Vi trenger en konkret adresse, helst et eiernavn. Og beskrivelser av hva slags dyr det dreier seg om, hvor mange man har sett og hva man har sett, sier Knævelsrud.

Mattilsynet er helt avhengig av varslene de får fra folk, særlig når det gjelder kjæledyr. Det er flest dyrehold med kjæledyr som blir tvangsavviklet og i fjor ble 36 kjæledyrhold avviklet.

– Når det gjelder kjæledyr skjer mye innenfor husets fire vegger og i det stille. Da kan det være at noen situasjoner aldri blir oppdaget, sier Knævelsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik varsler du:

  • Hvis saken handler om dyrevelferd og mistanke om et dyrevelferdsproblem kan du bruke tjenesten "Bekymringsmelding" på Mattilsynets nettsider.
  • Hvis det dreier seg om en alvorlig dyrevernsak som ikke kan vente til neste arbeidsdag, kan du ringe beredskapsvakten til Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00.
  • Hvis saken handler om et akutt sykt eller skadet dyr skal veterinærvakten i kommunen kontaktes.
  • Hvis du finner et eierløst eller påkjørt dyr kan du kontakte politiet på tlf. 02800.

Bedre med for mange enn for få

I henhold til dyrevelferdsloven er alle lovpålagt å varsle hvis de tror at et dyr mishandles eller utsettes for alvorlig svikt.

Knævelsrud sier de har forståelse for at det kan være krevende for folk flest å vurdere hvilke situasjoner som skal varsles inn til Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men folk behøver forsåvidt ikke å gjøre en vurdering på om noe er alvorlig nok. Vi mener det er bedre med for mange varsler inn til oss enn for få. Men vi vil ha nok informasjon så tidlig som mulig, slik at vi kan vurdere hvilke saker vi må rykke på, sier hun.

Se video: Eieren ville ikke ha hunden – forlot henne ved flyplassen:

Les også: Ekstremtørken gjør at bønder må slakte dyr

Les også: 30.000 dyr konfiskert i storaksjon mot dyresmuglere