Turøy-ulykken: Airbus anbefales å endre design på girboksen

Se direkte: Havarikommisjonen legger fram endelig rapport fra Turøy-ulykken fra 13:30.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Havarikommisjonen fastslår at et tretthetsbrudd i hovedgirboksen førte til helikopterstyrten utenfor Turøy i 2016 og ber Airbus endre designet på girboksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal ikke være sånn at et helikopter mister rotoren i flygning med det fatale utfallet det får. Havarikommisjonen har konkludert med at designet på denne girboksen hadde nådd et nivå, slik at marginene mot feil er for små. Derfor tilrår vi Airbus å vurdere designet på girboksen, opplyste avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonens luftfartsavdeling på en pressekonferanse i Bergen torsdag ettermiddag.

Helikopteret styrtet på vei fra Gullfaks B-plattformen til helikopterbasen på Flesland 29. april 2016. Alle de 13 personene om bord omkom i ulykken. Havarikommisjonen konkluderte allerede i fjor med at helikopterstyrten skyldtes et tretthetsbrudd i et tannhjul i hovedgirkassen.

Med tilrådingen mener Havarikommisjonen at det vil sørge for å øke robustheten, påliteligheten og sikkerheten til hovedgirboksen på den aktuelle helikoptertypen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turøy-ulykken er ferdig gransket

Katastrofal feil

– Vi har funnet den direkte årsaken til ulykken. Det var et utmattingsbrudd i et andretrinns planetgir i hovedgirboksen. Vi har også funnet ut hvor bruddet startet – i et overflatesår i lagerbanen, som utviklet seg uoppdaget under overflaten til en katastrofal feil, sier Halvorsen.

Havarikommisjonen fastslår at måten sprekken vokste på og utviklet seg ikke er en tidligere kjent feil i en slik girtype. Kommisjonen fremmer derfor sikkerhetstilrådinger som blant annet dreier seg om å øke forskningen på nettopp denne problemstillingen. Totalt kommer kommisjonen med hele tolv sikkerhetstilrådinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen sammenheng mellom ulykken og flygernes handlinger. Havarikommisjonen har også utelukket materialfeil og mekanisk svikt, samt vedlikeholdsfeil hos helikopteroperatøren, fastslås det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrtet fra 2.000 meters høyde

Helikopteret som styrtet var av typen EC LP Super Puma og ble operert av selskapet CHC Helikopter Service AS. Det transporterte oljearbeidere for Statoil da hovedrotoren plutselig løsnet fra helikopteret.

Flygingen var helt normal og besetningen fikk ingen varsler før hovedrotoren løsnet, hvorpå helikopteret styrtet fra en høyde på 2.000 fot ned på en holme nær Turøy, øst for Bergen. En kvinne og tolv menn omkom i ulykken. Selve hovedrotoren landet på en naboøy, cirka 550 meter unna.

Havarikommisjonen trekker samtidig sammenligning til en ulykke med et lignende Super Puma-helikopter fra Airbus utenfor kysten av Skottland i 2009.

– Denne ulykken var også et resultat av et utmattingsbrudd i et andretrinns planetgir, men tiltakene som ble igangsatt var ikke tilstrekkelige for å forhindre et nytt tap av hovedrotor, påpeker Havarikommisjonen.

Les også:

Pårørende venter på svar etter ulykken

Airbus har satt inn tiltak som kunne forhindret Turøy-ulykken