Fremtidige forsvarsledere fikk ministerbesøk

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte onsdag Forsvarets opptak til lederutdanning og jegerutdanning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte onsdag Forsvarets opptak til lederutdanning og jegerutdanning. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens opptaket til Forsvarets leder- og jegerutdanninger nærmer seg slutten, fikk årets håpefulle kandidater besøk av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministeren tilbrakte onsdagen på militæranlegget Sessvollmoen utenfor Oslo, der opptaket til leder- og jegerutdanningene er inne i aller siste fase.

Bakke-Jensen skryter av de unge på Sessvollmoen. Gode ledere er alfa og omega for et godt forsvar, mener han, men sier målet med Forsvaret i stor grad er å unngå krig.

– Men da må vi være så gode at vi har en avskrekkende effekt.

Med i felten

I to uker har om lag 1.300 håpefulle unge menn og kvinner løpt, svømt og svettet i skogene rundt Sessvollmoen – med både lite mat og søvn i kroppen. Alt for å vise at de har det som trengs til å bli gode ledere i Forsvaret.

De aller fleste har nå falt fra, enten frivillig eller fordi de rett og slett ikke har klart å fylle de fysiske eller mentale kravene som stilles til dem. Onsdag sto kun 224 menn og 63 kvinner igjen på moen. Og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nøyde seg ikke med å observere, men ville gjerne delta aktivt i øvelsene. Muligens var ikke dette den opprinnelige planen, i alle fall etter Bakke-Jensens klær å dømme.

Med lys skjorte, svarte jeans og semskede sko på, løp han rundt om i skogen sammen med en gruppe unge menn som håper å bli tatt opp i sjøforsvaret. Selv om antrekket var skivebom, imponerte Bakke-Jensen med å i alle fall være en av øvelsens ivrigste.

– Han er sporty da, sa en av oberstløytnantene som observerer øvelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktivt Russland

Da Bakke-Jensen ble utnevnt som forsvarsminister i oktober i fjor, nevnte statsminister Erna Solberg blant annet hans kunnskap om nordområdepolitikk som positivt i stillingen. Forsvarsministeren forstår hvorfor.

– Vi har et aktivt agerende Russland. Men samtidig kommuniserer vi bra med dem på mange plan, sier han i dag. Samtidig påpeker han at sikkerhetssituasjonen har endret seg og er mer uforutsigbar over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er det som gjør at vi bygger et godt forsvar.

Regjeringen lover mer penger til forsvaret framover, men Bakke-Jensen vil ikke si noe om Norge vil oppfylle NATOs krav om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

– Vi strekker oss mot 2 prosent av BNP, men det er ikke det som er det viktigste, er statsrådens kommentar.