Mann skal ha blitt holdt fanget i Vest-Oppland

Fengslingsmøtet gikk for Gjøvik tingrett.
Fengslingsmøtet gikk for Gjøvik tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i 60-årene skal ha holdt en mann i 40-årene fanget i en lengre periode i Vest-Oppland. Mannen er siktet og varetektsfengslet i to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal mannen i 40-årene ha vært i svært dårlig forfatning da han ble funnet av venner og familie.

– Han var nesten ikke til å kjenne igjen, sier en kontakt for familien.

Politiet bekrefter at en mann er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for tvang og trusler etter straffelovens paragraf 251, første ledd.

– Fare for bevisforspillelse

– Det er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innlandet politidistrikt.

Hun sier politiet er i en tidlig fase av etterforskningen, og at det er svært lite de kan si om saken. Politiet kan ikke si noe om tidsperspektivet for de straffbare handlingene.

Politiet ba under fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett 3. juli om varetekt i fire uker, den første uka i full isolasjon. Ifølge kjennelsen forsøkte den siktede i dagene før rettsmøtet å ta kontakt med fornærmede, til tross for at han var pålagt å ikke gjøre dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke spesielt sterkt mistankegrunnlag

Retten mener samtidig at politiets begjæring om fire uker i varetekt – en av dem i full isolasjon – ville være et uforholdsmessig inngrep. I kjennelsen vises det til at strafferammen er fengsel i to år, og at mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt.

Ifølge kontakten for familien mistet de all kontakt med mannen i 40-årene for om lag to år siden, og de skal ha trodd at han ikke ønsket å ha noe med dem å gjøre. Siden da har han ifølge Oppland Arbeiderblad blitt sett noen få ganger, alltid i følge med mannen i 60-årene.

– Kan spise en hamburger

Aina Helene Tvengsberg er bistandsadvokat for mannen i 40-årene.

– Han er sjeleglad for å være ute av dette. Friheten til å gå rundt og spise en hamburger på gata er superbra. Dette er en enorm lettelse for klienten min, sier bistandsadvokaten VG.

– Han omtaler det som helt forferdelig, et helvete sier Tvengsberg til VG.

Hun kan ikke si noe eksakt om tidsrommet for det angivelige fangenskapet, men utelukker ikke at det dreier seg om to år.