Skogbranner langs Gjøvikbanen under kontroll

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet begynner å få kontroll på skogbrannen som oppsto langs Gjøvikbanen søndag kveld. Togstrekningen er fortsatt stengt for trafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen ble meldt i 20-tiden søndag kveld.

Brannvesenet opplyser i 10-tiden mandag morgen at de begynner å få kontroll på brannen, men at det fortsatt brenner flere steder langs toglinjen.

– Det vil foregå etterslukking på formiddagen og utover kvelden. Vi har flere biler og vannvogner fra Bane Nor i sving for å slukke brannen, sier vaktleder Leif Høyland ved Øst 110-sentral til NTB.

Gnister fra togbremser

Ifølge NRK skal et godstog ha kjørt med bremsene på, noe som gjorde at gnister startet en 11 kilometer lang skogbrann langs toglinjen.

– Det er mye som tyder på at det dreier seg om et tog med varmegang i bremsene. Vi kontrollerte et tog på Hakadal med rødglødende bremser i etterkant av brannen, sier operasjonsleder Christian Lorås i Øst politidistrikt til NRK.

Banen stengt

Gjøvikbanen ble stengt på grunn av brannene. Klokken 6 mandag morgen opplyste Bane Nor at det fortsatt var stengt mellom Oslo S og Hakadal. Prognosen for åpningen av togstrekningen skal være klokken 14, ifølge Bane Nor, men dette er noe usikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi åpner ikke før brannvesenet sier det er trygt, og ettersom slukkearbeidet fortsatt pågår, er det vanskelig å si om strekningen kan åpnes klokken 14, sier medievakt Hilde Marie Braaten i Bane Nor til NTB.

Lokalbefolkningen bidro

Innbyggere i området har hjulpet til med å slukke brannene.

En av dem som var på stedet, Christine Rehn Jensen, sa til NRK søndag kveld at rundt 50 personer hadde møtt opp, og at de lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde fram.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

– Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. Et sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Det er også brukt helikoptre i slukningsarbeidet.

Flere tog enn normalt

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.

NSB setter opp busser til Drammen for Bergensbanen og buss og taxi for Gjøvikbanen forbi brannstedene, ifølge NRK.