Store værkontraster i juni: knallvær i sør og nedbørsrekorder i nord

Kald og våt sommer i Tromsø. Lite folk på uterestaurantene når det regner hele tiden. Skarven i bakgrunnen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Kald og våt sommer i Tromsø. Lite folk på uterestaurantene når det regner hele tiden. Skarven i bakgrunnen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Hva været angår ble Norge delt i to i juni. I sør kunne folk nyte varme dager og strålende vær, mens i nord har det blitt satt nedbørsrekord flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag la vi bak oss en måned med store værkontraster i Norge. Vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt oppsummerer den første delen av sommeren slik:

– Det har vært kjempekontraster. Juni var varm, tørr og fin sør i landet, mens nord i landet var det kjølig, vått og lite sol. I nord har de hatt en skikkelig møkkajuni – den dårligste på mange år. Det spesielle er at det er blitt registrert værmålinger utover normalen både i sør og nord.

Ny nedbørsrekord i Tromsø

Det er spesielt Nordland og Troms som har slitt med det verste været i juni. I Tromsø er det satt ny bunnmåling i både nedbør og timer med sol. Hva nedbør angår ble det målt 133 millimeter nedbør i Tromsø i juni, noe som slo den gamle bunnmålingen på 122 millimeter fra 1961 med god margin. I tillegg ble det målt til sammen 58 timer med sol. Den forrige bunnmålingen var på 96 timer med sol i 2006.

– Det er ikke bare Tromsø som har slitt med været. Vi har registrert nedbørrekord for juni flere steder i Troms og Nordland. Blant annet i Andenes, Bardufoss og Harstad, opplyser Smits, men påpeker at det begynner å lysne – en liten stund iallfall.

– I Troms er de i full gang med å telle soltimer igjen. Det virker derimot ikke så stabilt. Allerede tirsdag denne uken begynner usikkerheten på nytt med et forventet lavtrykk.

Les også: Historisk lave dødstall i trafikken

(Saken fortsetter under)

Det koker i Oslo. På Sørenga ligger sol- og badetilbedere tett som sild i tønne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Det koker i Oslo. På Sørenga ligger sol- og badetilbedere tett som sild i tønne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Strålende på Sørlandet og Østlandet

Overgangsområdet mellom sør og nord har lagt omtrent rundt Nordmøre.

– I de varmeste områdene sørover er det flere steder som har ligget rundt tre grader over normalen for juni. Jevnt over har det vært varmegrader på 20-tallet, men flere steder har vi notert en god del dager over 30 varmegrader, sier Smits.

Varmeste måling i juni var på 33,8 grader i Nedre Eggedal i Sigdal kommune i Buskerud. Det ser heller ikke ut til at finværet vil gi seg i sør. I Bergen er det meldt sol fram til midten av uken, mens i Oslo-området er det ikke en sky i sikte på langtidsvarselet.

Les også: Vibeke Sæther (75): – Jeg føler fortsatt sårhet over det

Personvernpolicy