Wara vil ikke gripe inn i Vest politidistrikt

Justisminister Tor Mikkel Wara mener Vest politidistrikt har ansvaret for bemanningsmangelen i Nordhordland.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara mener Vest politidistrikt har ansvaret for bemanningsmangelen i Nordhordland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) refses av KrF og Sp for lite bemanning i Nordhordland lensmannsdistrikt. Wara vil ikke overstyre Vest politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bergens Tidende (BT) har det forsvunnet syv stillinger fra lensmannsdistriktet siden januar.

Det er en halvering av bemanningen, og KrF-leder Knut Arild Hareide har uttalt at Wara har «et forklaringsproblem». Det er ikke justisministeren enig i.

– Jeg mener det er galt av en statsråd å overstyre detaljer i hvordan en politimester velger å disponere de mannskaper han måtte ha til disposisjon, skriver Wara i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Forventer resultater

Wara oppgir at Vest politidistrikt siden 2014 er blitt styrket med 100 årsverk, derav 90 politiårsverk.

Han viser også til at det i løpet av samme periode er blitt 2.300 flere årsverk i politiet.

– Jeg forventer at de strukturendringene som nå er ferdigstilt, den bemanningsøkningen som har funnet sted, samt den innsatsen politiet nå legger ned i den kvalitative delen av reformen, vil gi resultater, skriver justisministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener kutt var nødvendig

Overfor BT sier statssekretær Thor Sættem (H) at Justis- og beredskapsdepartementet kommer til å be om en redegjørelse fra Vest politidistrikt angående situasjonen i Nordhordland.

Politimester Kaare Songstad sier at kutt i bemanningen har vært nødvendig å gjennomføre for å få kontroll over Vest politidistrikts økonomi.

– Etter min oppfatning leveres det i dag bedre polititjenester totalt sett også i dette området, etter reformen. De grep som er gjort handler om balansering av økonomi som vi må gjøre fordi vi gikk inn i 2018 med et lite underskudd, sier Songstad til BT.

Toppe i Sp er på sin side ikke enig med det Wara sier i tilsvaret. Hun mener at justisministeren bør sende klare beskjeder til Politidirektoratet om å styrke enheten i Nordhordland.