Fange fikk ikke fradrag for isolasjon

Høyesterett har avslått kravet fra en mann som ville ha fradrag i straffen fordi han flere ganger var blitt plassert i isolat i fengselet etter å ha oppført seg dårlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Høyesterett har avslått kravet fra en mann som ville ha fradrag i straffen fordi han flere ganger var blitt plassert i isolat i fengselet etter å ha oppført seg dårlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyesterett har avvist argumentet fra en voldtektsdømt mann som krevde fradrag i straffen fordi han ble plassert i isolasjon etter dårlig oppførsel i fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble i fjor dømt til åtte og et halvt års fengsel for to grove voldtekter. Han anket straffeutmålingen til Høyesterett og mente han skulle ha dobbelt fradrag i straffen for fire tilfeller hvor han var blitt plassert i full isolasjon i løpet av den lange tiden i varetekt.

Høyesterett har konkludert med at mannen skal ha én dag fradrag i straffen sin fordi han ved ett tilfelle ble plassert på isolat i mangel av en annen celle. For de tre andre gangene han ble plassert i isolasjon var mannen selv årsaken til overflyttingen.

– Andre og tredje gang skyldtes isolasjonen «vedvarende frekk og nedlatende atferd» til tross for tidligere advarsler. Fjerde isolasjonsperiode skyldtes at han forsøkte å forsyne seg fra medisintrallen og fysisk måtte tas bort, står det i dommen.

Høyesterett deler påtalemyndighetens oppfatning om at de generelle reglene for fradrag i straffen ikke skal brukes i slike tilfeller.

Personvernpolicy