Politiet har avdekket stor narkosak knyttet til gjengmiljøer

Kripos og flere politidistrikter har avslørt en svært stor innførselsåre av narkotika til Norge. Virksomheten knyttes blant annet til gjengmiljøene i Oslo.

Kripos-sjef Ketil Haukaas (fra venstre), Oslos politimester Hans Sverre Sjøvoll og politiinspektør Eivind Borge i Kripos informerte fredag om en meget stor narkotikasak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kripos-sjef Ketil Haukaas (fra venstre), Oslos politimester Hans Sverre Sjøvoll og politiinspektør Eivind Borge i Kripos informerte fredag om en meget stor narkotikasak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos har beslaglagt 600–700 kilo hasj på Østlandet de siste to ukene. Ni personer er foreløpig pågrepet.

– Denne saken har tilknytning til gjengproblematikk og distrikter rundt Oslo. Narkotikaen kommer fra utlandet via en betydelig åre. Det er tatt store beslag tatt i betraktning at de er gjort over kort tid. Det har vært jevnlige leveranser over lang tid. Da blir det veldig store kvanta, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas på en pressekonferanse fredag.

Politiet utelukker ikke flere beslag og sier at det ikke er tvil om at de står overfor en veldig stor narkotikasak. I en pressemelding skriver Kripos at det trolig er innført enorme kvanta med narkotika.

– Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men går ikke ytterligere inn på det nå, sier Haukaas.

Ni pågrepet

Så langt i etterforskningen av det politiet har døpt Operasjon Hubris (av gresk overmot red.anm.) er ni personer pågrepet, siktet for grov narkotikakriminalitet. To av dem er danske statsborgere som er kjent for politiet i Danmark fra tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre siktede ble varetektsfengslet i forrige uke. De to danskene ble varetektsfengslet i Oslo tingrett torsdag. Den ene i fire uker ved brev- og besøksforbud og to uker i isolasjon, den andre i fire uker med brev- og besøksforbud. De øvrige fire blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag.

– Vi har konsentrert oss om mottakerapparatet i Norge og fulgt alle spor til utlandet. Særlig til Danmark og Sverige. Oslo, Innlandet og Øst politidistrikt har samarbeidet om dette, sa politiinspektør Eivind Borge i Kripos på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haukaas sier at innførselen trolig har pågått i lang tid.

– Det er viktig å få stanset dem som tjener penger på dette i Norge, og vi vil også følge spor ut av landet. Kripos prioriterer ressursene mot dem vi mener har størst skadepotensial, ofte multikriminelle miljøer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koblet til gjengmiljøene

Foruten de tre politidistriktene samarbeider Kripos med blant annet dansk og svensk politi.

– Vi er i en tidlig fase av en større etterforskning med forgreninger til utlandet. Av hensyn til arbeidet videre er det mange saksopplysninger vi ikke kan gå ut med eller bekrefte nå, opplyser Kripos.

Politiet mener at flere av mottakerne er tilknyttet gjengmiljøer i Oslo.

– Vi har jobbet med disse sakene over tid. I Oslo har vi hatt et eget gjengprosjekt. Det arbeidet er koblet inn i Kripos-sporet. Vi har hovedfokus på å håndtere mottakerleddet i vårt distrikt for å stoppe tilførselen til særlig gjengene i Oslo, sa politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo på fredagens pressekonferanse.