CO2-leveranser i gang

<p>Ølkrisen kan være avverget i denne omgang. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Ølkrisen kan være avverget i denne omgang. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Et skip lastet med CO2 ankom torsdag Telemark, og leverandøren Praxair er i gang med å frakte gassen til kundene. En fryktet ølkrise er dermed trolig avverget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har satt inn alt mannskap og alle tilgjengelige biler for å raskest mulig kunne frakte CO2-en til kundene i Norge, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Skipslasten med CO2 la til kai ved leverandørens terminal i Porsgrunn i Telemark rundt klokka 9.30 torsdag. Derfra blir den flytende gassen fraktet landet rundt av tankbiler.

Ifølge Praxair kommer leveransene først til «kunder med produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet».

– Prioriteringen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekkelige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomføre leveringer til blant annet matvareprodusenter, bryggerier og andre næringsvirksomheter, sier Haukeli.

Kan bli ny mangel

Den fryktede ølkrisen er trolig avverget inntil videre, men Praxair understreker overfor NTB at det er umulig å garantere at det ikke blir mangel på CO2 igjen.

Oppmerksomheten rundt CO2-mangelen har i størst grad vært rettet mot konsekvensene den kan få for produksjon av øl og kullsyreholdige drikker, samt for rensing av drikkevann i Oslo.

Den prekære situasjonen har oppstått av flere grunner: Yara har hatt tekniske problemer ved sin produksjon i Norge, AGA har problemer ved to skandinaviske fabrikker og det er trøbbel med produksjonen ved flere andre forsyningskilder i Europa, ifølge Aftenposten.

Ølprodusenter stengte

Det er ventet jevnlige leveranser av CO2 fra utlandet i påvente av at den norske produksjonen blir gjenopptatt, men også Storbritannia og flere andre land i Nord-Europa opplever mangel på CO2, og det blir nødvendig å «omfordele produktet så godt man kan», ifølge Praxair.

For Aass Bryggeri i Drammen, som onsdag måtte stenge ned sin ølproduksjon på grunn av CO2-mangel, vil produksjonen uansett ikke komme i gang igjen før over helga. Og krisen er neppe over med det, ifølge administrerende direktør Christian Aass.

– Det er en skjerpet og vedvarende situasjon som gjør at vi sparer så mye vi kan på bruken, uten at det går ut over kvaliteten. Prisen er høyere fordi det kjøpes fra utlandet, og ikke produseres i Norge. I tillegg til det får vi nå mindre leveranser av gangen, men hyppigere leveringer. Det har også en kostnad som vi taper penger på, sier han til NRK.

Onsdag opplyste Sandefjord-bryggeriet Grans til NRK at det vurderer situasjonen time for time. Kristiansand-bryggeriet CB trapper ned produksjonen, mens E.C. Dahls i Trondheim har nok CO2 til over helgen. Ringnes er ikke bekymret over situasjonen, ifølge Dagbladet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden