Strammer inn regelverket for utenlandske praktikanter

Arbeidsminister Anniken Hauglie tetter smutthull for å hindre misbruk av praktikantordningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Hauglie tetter smutthull for å hindre misbruk av praktikantordningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen strammer inn reglene om oppholdstillatelse for praktikanter fra land utenfor EØS-området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye reglene innebærer en innstramming når det gjelder kompetanse, alder og varighet.

– Vi tetter et smutthull i regelverket. Praktikantordningen består, men den skal ikke være en bakvei inn i det norske arbeidslivet til jobb med dårlige betingelser, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Bakgrunnen for endringene er at Utlendingsdirektoratet (UDI) har avdekket juks med søknader om praktikantopphold. Et stort antall av søkerne fra Ukraina og Hviterussland var ikke studenter. I tillegg var det en utstrakt bruk av falske dokumenter.

– Endringene er nødvendige for å hindre ytterligere misbruk av ordningen. For dem som er opptatt av å finne nok arbeidsfolk, finnes det mye ufaglært arbeidskraft både i Norge og i EØS-området. Men da til tarifflønn, sier statsråden.

Blant annet begrenses perioden for hvor lenge en person kan være praktikant, fra to år til ett år. Det blir også krav om høyere kompetanse, til nå har det vært nok å ha videregående skole. Det innføres også en aldersgrense for praktikantene som må være mellom 18 og 30 år, mot ingen alderskrav til nå.