Antall alvorlige trafikkulykker blant unge halvert

UP-sjefen mener automatisk førerkortbeslag på 0,2 promille er en av årsakene til at antall alvorlige trafikkulykker blant unge er halvert. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UP-sjefen mener automatisk førerkortbeslag på 0,2 promille er en av årsakene til at antall alvorlige trafikkulykker blant unge er halvert. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drepte og hardt skadde tenåringer i trafikken er halvert på fem år, viser nye tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2012 har 53 prosent færre 18- og 19-åringer omkommet eller blitt hardt skadd i trafikken i Norge. Tallet har gått ned fra 54 til 25 tilfeller.

– Dette er kanskje det mest gledelige som har skjedd i trafikken de siste årene, sier sjef for utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, til TV 2. Han har studert nedgangen i ulykkestallene fra 2012 til i dag.

– Jeg er ikke i tvil om hovedårsaken: dobbel prikkbelastning for ferske sjåfører.

Det nye prikksystemet gjør at sjåfører med ferskt sertifikat etter to overtredelser mister retten til å kjøre og må ha ny oppkjøring.

Karlsen mener også at politiets innsats med fartskontroller, automatisk førerkortbeslag på 0,2 promille, og holdningsskapende kampanjer i samarbeid med blant andre Statens vegvesen og Trygg Trafikk, er medvirkende årsaker.