Politiet ønsker ungdomsfengsel for de verste unge lovbryterne

Unge under 15 år står bak grov kriminalitet i hovedstaden, men kan ikke straffes grunnet alder. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Unge under 15 år står bak grov kriminalitet i hovedstaden, men kan ikke straffes grunnet alder. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere barn under 15 år begår grov vold og narkotikalovbrudd i hovedstaden, men blir ikke straffet grunnet alder. Politiet ønsker derfor ungdomsfengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

263 unge lovbrytere har det siste året blitt anmeldt tre eller flere ganger for å ha begått kriminalitet i større eller mindre grad i hovedstaden, skriver Dagbladet. På lista er alt fra nasking til grov vold, og alle sakene henlegges på grunn av gjerningspersonens alder.

Blant tilfellene er ti ungdommer som til sammen står for hele 187 forbrytelser det siste året. Den mest aktive på lista har over 30 anmeldelser på seg på under ett år. Blant anmeldelsene er fem ran, 17 tilfeller av vold, trusler, narkotikakriminalitet og seksuelt krenkende atferd.

– Vi har store bekymringer for alle ofrene som lider. Det bør være et tankekors for oss i politiet og samfunnet ellers at vi ikke kan få stoppet kriminelle ungdommer, sier leder for politiets forebyggende avdeling i Oslo sentrum, Geir Tveit. Han og kollegene etterlyser egne ungdomsfengsler for å bli kvitt de ekstreme tilfellene.

Fordi ungdom ikke kan straffes, er relasjonsbygging og involvering av foreldre noen av tiltakene som settes inn. Men for noen av ungdommene i Oslo kan «myke» tiltak være for sent, skriver avisen.