Potensiell vannkrise i hovedstaden:Nå er det forbudt å vanne hagene i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på CO2 kombinert med økt forbruk i sommervarmen gjør at Oslo kommune stenger hagevanningskranen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunens leverandør av karbondioksid (CO2), Praxair, har leveringsproblemer på grunn av CO2-mangel i Europa. Vann- og avløpsetaten har ikke nok CO2 til å rense drikkevannet i Oslo på lang sikt slik de normalt gjør.

Avhengig av CO2 for å unngå koking

«Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO2 for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO2 betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften», skriver vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i en pressemelding.

Om vannbehandlingsanlegget går tomt for CO2, må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo. Det betyr at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.

– Vi er i en kritisk situasjon, sier Trond Myrvold, salgs- og markedsdirektør hos gassleverandøren Praxair, til Dagbladet, som først omtalte saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lover avisen at menneske- og dyrevelferd er prioritert for selskapet.

– Skal dekke normalt behov til midten av juli

Samtidig har en ny hetebølge inntatt Østlandet, og forbruket av vann i Oslo forventes å øke med varmen.

– Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Tirsdag sender Vann- og avløpsetaten ut SMS-varsel til alle husstander om forbud mot hagevanning. Forbudet gjelder hagevanning med vannslange og spreder til ny beskjed gis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO2 i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men, om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, sier Hult.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårbar for hendelser

Oslo får 90 prosent av drikkevannet sitt fra Maridalsvannet og Oset vannbehandlingsanlegg, ifølge vann- og avløpsetaten.

Det gjør vannforsyningen i hovedstaden sårbar dersom noe skulle skje som gjør vannet uegnet til å drikke eller setter behandlingsanlegget ut av drift.

Mattilsynet i Oslo har derfor pålagt kommunen å ha en ny vannkilde på plass i 2028 for å sikre at Oslos vannforsyning vil gi tilstrekkelige mengder drikkevann, også dersom noe uforutsett skulle skje.

Holsfjorden er valgt som råvannskilde for ny vannforsyning i Oslo, og byggestart er forventet i 2020.

Bakgrunn: Vil bruke 1,3 milliarder på å sikre Oslos drikkevann