Drapsdømt mann skal ha bidratt med nye opplysninger i Orderud-saken

En drapsdømt mann Veronica Orderud møtte i fengsel, skal ha gitt henne opplysninger om en alternativ Orderud-drapsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Per og Veronica Orderud nå begjærer dommen etter trippeldrapene på Orderud gård gjenopptatt, er det på bakgrunn av en rekke funn privatetterforsker Tore Sandberg har gravd fram. Men det tidligere paret har også selv vært høyst delaktige i arbeidet med begjæringen.

– Jeg har fått mye informasjon fra de kriminelle miljøene jeg har truffet på mens jeg har sittet inne, sier Veronica Orderud til NTB.

I den nærmere 700 sider lange gjenopptakelsesbegjæringen peker privatetterforsker Tore Sandberg ut en bestemt mann som skal ha utført drapene.

– Jeg har et titalls kilder på en navngitt person. Jeg kommer ikke til å oppgi navnet her og nå, men ser ikke bort ifra at det kan skje senere på sommeren, sa Sandberg etter pressekonferansen i låven på Orderud gård mandag.

Aktuelt: – Feilen knyttes til en pistol som ikke kan være drapsvåpenet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drev skytetrening

Under pressekonferansen trakk Sandberg også fram en annen person han mener kan kaste nytt lys over saken. Dette er en drapsdømt mann som i 1997 – to år før Orderud-drapene – skal ha søkt tilflukt i et hus tilhørende Orderud gård og drevet skytetrening i fjellet bak gården.

Denne mannen møtte Veronica Orderud da hun sonet straffen sin i Skien fengsel.

– Helt konkret nevnte han at han på et tidspunkt hadde bodd i fjellet da han var på flukt fra politiet i forbindelse med et drap. Og at han hadde prøveskutt våpen der, sier Veronica Orderud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Per og Veronica Orderud fotografert på låven på Orderud gård under mandagens pressekonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Per og Veronica Orderud fotografert på låven på Orderud gård under mandagens pressekonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Videre skal den drapsdømte skytteren ha fortalt at han møtte personen som i gjenopptakelsesbegjæringen pekes ut som en alternativ Orderud-drapsmann. Besøket skal ha skjedd hjemme hos den drapsdømte mannen i Oslo.

– Han skal ha fått besøk av vedkommende som vi snakket om, og som kilder sier står bak, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veronica Orderud har følgende kommentar til denne koblingen.

– Uten at jeg skal si for mye om det, tror jeg disse kriminelle miljøene kjenner veldig godt til hverandre, sier hun.

Intervju med Veronica Orderud: Hun var 27 år og hadde startet soningen av en livstidsdom – alene blant 30 menn

Fikk tips på sosiale medier

På mandagens pressekonferanse presenterte Sandberg en rekke punkter som han mener er sentrale i å kaste nytt lys over den snart 20 år gamle drapssaken.

Her nevnte han blant annet et våpenbevis som han mener kan trekkes i tvil og spor som peker i retning av den jugoslaviske mafiaen.

Det er hovedsakelig Sandberg som har samlet trådene i arbeidet med begjæringen, men Per og Veronica Orderud har bidratt med nye opplysninger underveis.

– For meg har det først og fremst vært mange år, og en lang prosess. Mitt eneste bidrag er jo at jeg har vært på sosiale medier og sånt, hvor folk har tatt kontakt med meg, og jeg har videreformidlet kontakt til Tore. Og en del av det har det kommet veldig solid dokumentasjon ut av. Men ellers så er det jo Tore som har stått for arbeidet, sier Veronica Orderud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Oppgjør mellom Veronica Orderud og søsteren i retten

Tror ikke på gjenopptakelse

Statsadvokat Olav Helge Thue, som var én av de to i aktoratet under rettsprosessen i 2001 og 2002, sa mandag at han har liten tro på at saken vil bli gjenopptatt.

– Slik jeg ser på saken, hviler den på tunge bevis, og den er altså ført for retten to ganger med dømmende resultat, sa Thue til NRK.

Drapene på Orderud gård i Sørumsand skjedde natt til pinseaften 22. mai 1999. Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust ble skutt og drept i kårboligen på gården.

Per og Veronica Orderud ble i 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene, men har begge nektet straffskyld. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel, mens Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel etter ankebehandling i lagmannsretten samme år. Ingen er dømt for selve drapshandlingen.

I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt fra fengsel etter å ha sonet i nesten 16 år. Kirkemo ble løslatt i 2011, mens Grønnerød ble løslatt i 2013.

Aktuelt: Orderuds fetter mener noe er «riv ruskende galt»