Nye bevis om trippeldrapet på Orderud gård i 1999:– Feilen knyttes til en pistol som ikke kan være drapsvåpenet

Se video fra pressekonferansen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi har en rimelig god sjanse, sier Per Orderud om muligheten for å få trippeldrapssaken gjenopptatt. Mandag ble det presentert nye beviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per og Veronica Orderud møtte pressen i låven på Orderud gård sammen med privatetterforsker Tore Sandberg. Sistnevnte la fram ny informasjon fra den rundt 700 sider lange gjenopptakelsesbegjæringen de sendte inn i forrige uke.

Sandberg trekker spesielt fram det såkalte «våpenbeviset» – han mener at det under rettssaken ble gjort en sammenblanding av to pistoler av typen Ruger og Luger.

– Ruger er et våpen produsert i USA. Luger høres nesten likt ut, men er et helt annet våpen produsert i Tyskland og som ble brukt under krigen, sier han til NTB.

Derfor mener Sandberg at våpenet som ble knyttet til Per og Veronica under rettssaken, ikke kan ha blitt brukt under trippeldrapet.

Se video øverst i artikkelen.

Flere punkter

Flankert av det tidligere ekteparet ledet Sandberg mandagens pressekonferanse der både våpenbeviset og flere andre angivelige beviser ble projisert på to skjermer på veggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste blant annet fram et anonymt tipsbrev sendt til politiet, hvor angivelige gjerningspersoner knyttet til jugoslavisk mafia ble nevnt. Han mener brevet ble lagt til side uten videre etterforskning. I tillegg gjentok Sandberg tidligere påstander om at flere kilder peker ut en navngitt drapsmann, uten at han ønsket å gå ut med navnet.

Privatetterforskeren sa også at en knust glassrute som var en del av bevismaterialet, var knust fra innsiden og ikke utsiden.

Til sammen mener Sandberg at disse punktene – og flere andre – er mer enn tilstrekkelig til at saken bør gjenopptas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det ikke skjer, ser jeg ikke noe stort poeng med Gjenopptakelseskommisjonen, sier han.

– Solid dokumentasjon

Per Orderud sier at han «har en veldig god følelse når det kommer til våpenbeviset».

– Vi er blitt stigmatisert og har fått en uriktig dom mot oss. Det er viktig for oss å få omgjort dommen, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veronica Orderud mener de har lagt fram et solid stykke dokumentasjon i gjenopptakelsesbegjæringen.

– Det er en grundig vurdering av gamle såkalte bevis og en hel masse ny dokumentasjon og nye vitneutsagn. Det er folk som har tatt kontakt med Tore og latt seg avhøre, som ikke har vært fremme tidligere, sier hun.

Forkaster konklusjoner

Et titall pressefolk var til stede på pressekonferansen, samt venner og støttespillere av Per og Veronica Orderud.

I slutten av forrige uke sa Sandberg at de nye bevisene skal sørge for at de to blir frikjent for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

Da de ble pågrepet, var de siktet for medvirkning til drapene på Kristian Magnus (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust.

I 2002 ble de dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene, men har begge nektet straffskyld. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel, mens Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel etter ankebehandling i lagmannsretten samme år. Ingen er dømt for selve drapshandlingen.

Tore Sandberg har arbeidet for å få saken deres gjenopptatt siden 2006.