Klassekampen: Planer om Filippinene-møte i Oslo forkastet

Jose Maria Sison fra NDFP og Filippinenes fredsminister Jesus Dureza under fredssamtaler på Holmenkollen Park Hotel i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Jose Maria Sison fra NDFP og Filippinenes fredsminister Jesus Dureza under fredssamtaler på Holmenkollen Park Hotel i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det forelå planer for et mulig forhandlingsmøte mellom myndighetene på Filippinene og venstrebevegelsen NDFP førstkommende torsdag, men disse er forkastet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser José María Sison, NDFPs fremste politiske rådgiver, til Klassekampen. Bakgrunnen er president Rodrigo Dutertes krav om å holde forhandlingene på Filippinene.

– Ved å insistere på at forhandlingene skal holdes i Manila, få steinkast fra presidentpalasset Malacañang, ikke på nøytral grunn, slik det er nedfelt i rammeavtalene, tar Duterte i praksis livet av fredsforhandlingene – og han vet det meget godt, sier Sison.

Duterte-talsmann Harry Roque uttalte nylig at partene bør ordne opp selv og holde samtalene på filippinsk jord.

– Han forstår ikke hvorfor vi skal fortsette å snakke sammen i Norge. Vi kan snakke om det her på Filippinene, sa Roque på en pressekonferanse i presidentpalasset 18. juni, ifølge GMA News Online.

Norge har fungert som tilrettelegger siden 2001, og partene har flere ganger møtt hverandre i Oslo og omegn. For noen måneder siden ga imidlertid Duterte beskjed om at forhandlingene var lagt på is, noe som blant annet førte til at kommunistledere mistet sin rettslige immunitet.

Det norske Utenriksdepartementet understreket da at Norge ennå ikke har gitt opp håpet om at partene finner tilbake til forhandlingsbordet og at norske myndigheter fortsatt er klar til å bistå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden