Drøyt 100 rasevakuerte i Leksvik får flytte hjem

Jordskredet gikk langs fjordkanten i Leksvik. Kystvakten vokter strandlinjen ved skredområdet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Jordskredet gikk langs fjordkanten i Leksvik. Kystvakten vokter strandlinjen ved skredområdet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE anbefaler av evakueringen oppheves i deler av de rasutsatte områdene i Leksvik i Trøndelag. Det betyr at 102 personer får flytte hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holdt sammen med kommunen en orientering om situasjonen lørdag klokka 14.

Skredet som gikk onsdag formiddag, anslås til å ha hatt et volum på mellom 300.000 og 400 000 kubikkmeter. Det løsnet en flate på mellom 60.000 og 70.000 kvadratmeter, noe som tilsvarer rundt ti fotballbaner. Estimatene er noe usikre, understreker NVE.

Fortsatt noe evakuering

NVE undersøker fortsatt grunnen i området øst for Hjelopen og anbefaler politiet å fortsette evakueringen i dette området inntil stabiliteten for Hjelopveien er vurdert som trygg.

Beboerne ved Kroa og østover hele Krokveien kan trygt flytte hjem igjen, mener NVE. Boringene mellom sjøen og bebyggelsen her viser stabile grunnmasser uten innslag av kvikkleire. NVE fastslår dermed at bebyggelsen står på sikker grunn med tanke på skredfare fra sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Fosna-Folket fikk 102 evakuerte personer lørdag beskjed om at de kunne flytte hjem igjen.

Over én kilometer bredt

Jordraset var hele 1,3 kilometer bredt, men ingen personer ble skadd.

Det var imidlertid dramatisk for gravemaskinføreren som var i ferd med å bygge en molo ved noen nyåpnede utleiehytter da jord og stein begynte å rase ut og grunnen begynte å sige. Han måtte kaste seg ut av førerhuset og i all hast forsøke å komme seg i sikkerhet.

– Jeg hoppet ut og sprang på land. Da jeg snudde meg, manglet moloene og fjæra, fortalte gravemaskinfører Ørjan Aalberg til Fosna-Folket.

Utenom gravemaskinen som havnet i sjøen, var det ingen materielle skader.