Flere henvender seg til incestsentrene

22 sentre over hele landet hjelper incestutsatte og pårørende. Mange av brukerne var svært unge da de ble utsatt for seksuelle overgrep. Illustrasjonsfoto
22 sentre over hele landet hjelper incestutsatte og pårørende. Mange av brukerne var svært unge da de ble utsatt for seksuelle overgrep. Illustrasjonsfoto Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 3.500 kvinner og drøyt 1.000 menn henvendte seg til de 22 sentrene mot incest og seksuelle overgrep i fjor. Det er en økning på 14 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt var det 33.574 brukerhenvendelser til incestsentrene, viser Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) årlige statistikk.

– Det er positivt at flere benytter seg av sentrene, sier Bufdir-direktør Mari Trommald, som viser til at sentrene over flere år har jobbet aktivt med å promotere sine tilbud og sin eksistens.

– Vi håper at denne synliggjøringen av tilbudet, samt en økt åpenhet i samfunnet rundt seksuelle overgrep, fører til at flere ønsker å benytte seg av tilbudet, sier Trommald i en pressemelding.

De fleste av brukerne, nesten åtte av ti, har selv vært utsatt for incest. Men også pårørende oppsøker sentrene. Nesten halvparten av de pårørende var mor til noen som ble utsatt for seksuelle overgrep.

Slike overgrep skjer oftest i nære relasjoner, opplyser Bufdir. Kun 13 prosent av ofrene ble utsatt for overgrep fra en ukjent person, mens hver fjerde har blitt utsatt for overgrep fra en forelder.

De fleste var blitt utsatt for overgrep i svært ung alder, nesten fire av ti før de fylte sju år.

Fakta om sentrene mot incest og seksuelle overgrep:

* I Norge finnes det 22 sentre mot incest og seksuelle overgrep.

* I 2017 ble det registrert 24.325 brukerbesøk på sentrene. I alt henvendte 3.438 kvinner og 1.072 menn seg til sentrene.

* Sentrene er et lavterskeltilbud basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp, og gir råd, veiledning og bistand til brukerne, uten krav om henvisning.

* Sentrene skal være et supplement til det offentlige hjelpeapparatet.

(Kilde: Bufdir)