Navngir mulig gjerningsperson:Per og Veronica Orderud har søkt om gjenopptakelse av trippeldrapssaken

Se video fra pressekonferansen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatetterforsker Tore Sandberg har på vegne av Per og Veronica Orderud sendt inn en begjæring om gjenopptakelse av drapssaken mot dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg sier til P4 at flere nye bevis nå skal sørge for at det tidligere ekteparet blir frikjent for trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

– Vi har et utelukkelsesbevis for de to og et svært stort antall begrunnelser for at saken må gjenopptas, sier Sandberg.

Han opplyser at begjæringen som leveres inn er en svært omfattende sak på rundt 700 sider med dokument-vedlegg og videoer, som det har tatt mange år å ferdigstille.

– Det ligger veldig mye arbeid bak. Nå er Per og Veronica veldig optimistiske, sier Sandberg.

Navngir gjerningsperson

Overfor TV 2 sier Sandberg at en gjerningsperson er navngitt i gjenopptakelsesbegjæringen, men han ønsker ikke å gå ut med navnet offentlig. Han avslører imidlertid at det han kaller for den «tekniske bevislinjen» rundt de aktuelle våpnene blir tilbakevist i begjæringen.

Fakta om Orderud-saken

* 22. mai 1999: Natt til pinseaften ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

* 14. juni 1999: Ekteparets sønn Per og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød ble siktet for trippeldrapet.

* 22. juni 2001: Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo ble i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

* 5. april 2002: Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

* Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemo Haukelands sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002.

* 17. juni 2010: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste Lars Grønnerøds begjæring om å få saken vurdert i en ny rettssak.

* November 2011: Per og Veronica Orderud trekker sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år med den begrunnelse at de ønsker videre etterforskning av saken før den blir behandlet.

* Per Orderud ble løslatt fra fengsel 3. januar 2015. 14. januar ble også Veronica Orderud løslatt. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble løslatt i henholdsvis 2011 og 2013.

* Onsdag 13. mai 2015 opplyste Per og Veronica Orderud at de tar ut skilsmisse.

* I 2006 engasjerte ekteparet privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken. 2. mai 2017 blir det kjent at Sandberg har begjært Per og Veronica Orderuds sak gjenopptatt.

(Kilde: NTB)

– Denne tekniske bevislinjen har vi latt norsk og amerikansk våpenekspertise undersøke, og den konklusjonen som alle har bygget på forkastes helt og fullt, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per og Veronica Orderud trakk i 2011 en gjenopptakelsesbegjæring, fordi de ønsket videre etterforskning av saken før den ble behandlet.

Ingen dømt for drap

Det spesielle med Orderudssaken er at ingen er blitt dømt for å ha utført drapene på Kristian Magnus og Marie Orderud, samt deres datter Anne Orderud Paust på Orderud gård i Sørum kommune natt til pinseaften 22. mai 1999.

Alle de fire tiltalte nektet for å ha utført drapene, men både Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap, mens Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel for det samme.

Les også: Oppgjør mellom Veronica Orderud og søsteren i retten

Arvestriden mellom Kristin Kirkemo og Veronica Orderud går for lukkede dører

Hun var 27 år og hadde startet soningen av en livstidsdom – alene blant 30 menn

Per og Veronica Orderud saksøkes av Kristin Kirkemo

Orderuds fetter mener noe er «riv ruskende galt»