Nordmenn stadig mindre bekymret for terror

Nordmenn bekymrer seg stadig mindre for terror. Her fra den nasjonale kontraterrorøvelsen i Oslo i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Nordmenn bekymrer seg stadig mindre for terror. Her fra den nasjonale kontraterrorøvelsen i Oslo i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenns frykt for terrorisme og terrorangrep blir stadig mindre, viser nye tall fra Forsvarets innbyggerundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2014 til 2015 steg nordmenns terrorfrykt med 10 prosentpoeng. I 2016 økte den ytterligere før den begynte å falle. I Forsvarets ferske undersøkelse oppgir 34 prosent at de er «meget» eller «ganske» bekymret for terrorisme eller terrorangrep.

Oppgangen i 2015 kan trolig forklares med flere store terrorangrep i Europa, som økte bekymringen også i Norge. Nå har bekymringen blitt mindre to år på rad.

– Det er vanskelig for meg å si hvorfor. Terrorangrep er politiets oppgave å håndtere, og Forsvaret kan yte bistand etter politiets anmodning, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NTB.

Bekymring for cyberangrep var den største bekymringen blant befolkningen i 2017, ifølge undersøkelsen, som ble utført for første gang i 2011. 15 prosent er «meget bekymret» for angrep på IKT-nettverk, mens 34 prosent er «ganske bekymret». Bare 8 prosent svarer at de ikke er bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: PST-sjefen frykter spionasje mer enn terror

Også bekymringen for kriminalitet og vold i samfunnet større enn terror, viser årets måling. 44 prosent er «meget» eller «ganske» bekymret for det.

Nedgang har det også vært i bekymringen for krig eller angrep på norsk jord. 5 prosent er meget bekymret, mens 13 prosent er ganske bekymret.

– Svarene på dette spørsmålet har variert over tid og var på sitt høyeste i 2015, men er nå tilbake på nivået fra årene før det. Årsaken til resultatene her har nok med det som skjer i verden rundt oss å gjøre, sier Bruun-Hanssen.

Aktuelt: Slik har terrorister siktet seg inn mot myke mål