Psykisk syke i fengsel havner på glattcelle

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsatte i norske fengsler har samme rett til helsehjelp som befolkningen utenfor murene. I stedet plasseres de ofte på glattcelle, skriver Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har gått gjennom gått gjennom alle vedtak om bruk av glattcelle og belteseng i fem fengsler i Norge i 2016 og 2017: Bergen, Stavanger, Oslo, Ringerike og Skien. Tallene viser at 39 prosent av de 436 vedtakene er knyttet til selvskading, selvmordsforsøk eller dårlig psykisk helse.

I tre av fengslene, Stavanger, Ringerike og Skien, er minst halvparten av begrunnelsene knyttet til dette.

– I mange tilfeller har vi ikke andre midler for å hindre at folk tar livet sitt, enn å låse dem inne eller legge dem i belter, sier Tanja Rosså Ødegård, fengselsleder i Stavanger fengsel.

Glattcellene er nedstrippet, og det er færre muligheter for at de innsatte kan skade seg selv der. Samtidig viser årsrapporten fra Sivilombudsmannen fra 2017 at det kan øke risikoen for at en person tar sitt eget liv, om den innsatte blir låst inne på en glattcelle.

– Når innsatte er veldig dårlige psykisk, burde de ha vært et helt annet sted enn i en sikkerhetscelle (glattcelle, red.anm.) i et fengsel. Men vi ser at det er ingen som vil ta hånd om disse personene, sier fengselsleder Håkon Melvold i Ringerike fengsel.