15-åring truet medelev med våpen i friminutt

<p>Våpentrusselen skjedde i skoletiden på Rygge ungdomsskole i Østfold. Eleven er i dag utvist fra skolen og underlagt barnevernet. Ingen personer kom fysisk til skade. Våpenet som ble brukt ble aldri funnet, og det vites dermed ikke om det var ekte eller ei.</p>
Våpentrusselen skjedde i skoletiden på Rygge ungdomsskole i Østfold. Eleven er i dag utvist fra skolen og underlagt barnevernet. Ingen personer kom fysisk til skade. Våpenet som ble brukt ble aldri funnet, og det vites dermed ikke om det var ekte eller ei. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN / Moss Dagblad/Dagsavisen

Eleven rettet en revolver mot hodet til en jevnaldrende gutt og tvang ham ned på kne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden skjedde 1. mars i år og ble først omtalt av Moss Avis.

Nå er unggutten dømt for trusler ment å fremkalle alvorlig frykt.

Begge var elever på Rygge ungdomsskole. I et friminutt gikk de litt utenfor skolens område for å røyke, sammen med to andre elever.

På et tidspunkt dro 15-åringen fram revolveren, spente hanen, pekte våpenet mot fornærmedes hode og ba ham gå ned på kne.

Les også: Ulv vandret over 300 km før den ble påkjørt på E6 i Moss på nasjonaldagen

Fryktet for livet

Den domfelte gutten mente det hele varte i opptil 10 sekunder, mens de to vitnene hevder gutten satt på kne i nærmere et halvt minutt. I løpet av den tida skal 15-åringen blant annet ha sagt «du skal være bikkja mi» eller lignende.

Fornærmede har selv forklart at han ble svært redd, og fryktet at 15-åringen skulle skyte ham eller slå ham i hodet med revolveren.

Bakgrunnen for trusselen skal ha vært at den dømte tenåringsgutten i ukene før ba den fornærmede om hjelp til å gjennomføre flere lovbrudd, uten hell.

LES OGSÅ: Stjal skolebrød til 17 kroner - fikk bot på 3.000 kroner

Våpenet ble aldri funnet

Senere samme kveld kom politiet hjem til unggutten og gjennomførte en ransaking. De fant ingen revolver.

I ettertid har gutten forklart at han hadde gjemt den på badet og kastet den etter ransakingen. Våpenet ble aldri funnet.

Dermed vet politiet ikke om den var ekte eller ei. Det har ikke vært avgjørende for denne saken. Det vesentlige for rettens vurdering har vært hvorvidt revolveren fremsto som ekte, og dermed var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Det mente de var tilfellet her. Revolveren så ekte ut og overfor samtlige vitner skal den domfelte gutten ha fremholdt at den var det.

Etter rettens syn vil en sak som dette normalt føre til en straff på rundt sju måneders fengsel. På grunn av guttens lave alder og, til en mindre grad, hans tilståelse, slapp han unna med ungdomsstraff. Denne ble satt til seks måneder. 15-åringen fikk også tilbud om sinnemestringskurs.

LES OGSÅ: Slik vil mosseskolen gjøre realfag mer kult

– Ingen føler seg utrygge på skolen

Allerede dagen etter trusselsituasjonen ble gutten akuttplassert av barneverntjenesten. Han ble også utvist fra Rygge ungdomsskole.

Rektor Elisabeth Dyhre ønsker ikke å kommentere saken, men sier på generelt grunnlag at de jevnlig jobber med tiltak for å opprettholde sikkerheten til både ansatte og elever ved skolen.

– Vi ønsker at elevene våre skal holde seg innenfor ordensreglementet vårt og norsk lov. Alt som bryter det det er ikke en ønsket atferd, sier hun.

Ifølge rektoren føler ikke elevene seg utrygge på skolen, selv etter denne hendelsen.

– Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at noen føler seg utrygge her, sier hun.

LES OGSÅ: Vil teste ut leksefri skole i Moss

(Artikkelen er først publisert i Moss Dagblad/Dagsavisen)

Personvernpolicy