Helsetilsynet vil stanse mirakelpredikantene

Foto: Christian Thomassen / NTB scanpix
Foto: Christian Thomassen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter VGs avsløringer om såkalte mirakelpredikanter er Helsetilsynet tydelig på at virksomheten bør fjernes og at dagens lovverk må vurderes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra et skolemedisinsk perspektiv vil jeg si at predikantene driver med lureri av mennesker i en sårbar situasjon. Og bedragerivirksomhet fortjener ikke livets rett, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til VG.

Samme avis publiserte lørdag en artikkel der arbeidsmetodene til flere mirakelpredikanter avsløres. Avsløringen kom etter 16 skjulte telefonopptak. Predikantene selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet, og påstår blant annet at de kan helbrede alvorlig sykdom.

Helseminister Bent Høie (H) har uttalt at loven skal ses på med nye øyne, noe Helsetilsynet altså støtter fullt ut.

– Spørsmålet vårt er: Gir vi som samfunn tilstrekkelig beskyttelse til sårbare mennesker som benytter seg av disse tjenestene? Kan samfunnet akseptere at syke blir utsatt for denne type virksomhet, spør Andresen.

Han sier Helsetilsynet som tilsynsmyndighet skal være forsiktig med å svare på disse spørsmålene, men at det er viktig å stille dem.

– Vi mener det er på sin plass at loven blir sett på med nye øyne, og vi støtter alle engasjement som kan fjerne denne typen virksomhet, sier Andresen.