Oslo Plaza blir høyere og får en mini-tvilling ved siden av seg

Bystyreflertallet stemte til slutt for at mini-tvillingen til Oslo Plaza kan bli 14 etasjer høy. Selv om mange frykter nybygget vil skygge for Vaterlandsparken og Akerselva.
Bystyreflertallet stemte til slutt for at mini-tvillingen til Oslo Plaza kan bli 14 etasjer høy. Selv om mange frykter nybygget vil skygge for Vaterlandsparken og Akerselva. Foto: White arkitekter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukontroversielt er det ikke at Oslo Plaza nå får lov til å bygge et mindre tårn. Det nye tårnet vil skyggelegge Vaterlandsparken. Til gjengjeld øker hotellkapasiteten ved Oslo sentralstasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Det er utrolig viktig at Oslo Plaza endelig får lov til å utvide hotellet. Det ligger nær Norges største kollektivknutepunkt, Oslo sentralstasjon, og det vil gi byen bedre hotellkapasitet, sa Høyres Hermann Kopp, da bystyreflertallet etter flere runder onsdag kveld endelig kom til enighet om hvor høyt det kan bygges.

Dette innebærer at landemerket Plaza strekker seg tre etasjer oppover i høyden, og ender på 39 etasjer. Og ved siden av, der hotellet har hatt en lavere sidebygning, reises et mindre tårn med 14 etasjer. Men helt ukontroversielt har det ikke vært.

— Kaster skygge over Vaterlandsparken

Oslos byutviklingspolitikere har nemlig vært bekymret for at mini-tvillingtårnet vil kaste for mye skygge over Vaterlandsparken ved Akerselva. Et område samtlige politikere ønsker å oppgradere ytterligere i årene fremover. Men til slutt fikk Frp og Høyre tilslutning fra bystyreflertallet. Selv om Venstre er kraftig uenig og stemte mot det nye sidetårnet på 14 etasjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Når man skal ruste opp en park, begynner man ikke med å skyggelegge området med 14 etasjer, sa en oppgitt Espen Ophaug (V) i bystyredebatten om Plaza.

Ap, SV og MDG støttet i utgangspunktet byrådets forslag til utbygging. Men da dette forslaget falt, valgte de tre partiene å subsidiært støtte Frp og Høyres forslag. Dermed var det klart at Oslo får ett og et halvt tvillingtårn.

Les også: Denne helga etablerer Akerselva trebåtforening nye båtplasser på Vaterland. Med påler, slegge og godt humør

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Utbyggingen er positiv for Vaterland

Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Oslo kommune/Sturlason
Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Oslo kommune/Sturlason

— Vi har brukt god tid og tenkt oss nøye om, og Arbeiderpartiet, MDG og SV stemmer sammen i dag. Vi har landet på at det er viktig å sikre en utvidelse av Plaza og at det er viktig for byen at dette området får et løft gjennom prosjektet, sier leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wenaasgruppens ønske om utbygging av Plaza har skapt hodebry for Oslos politikere. Rett og slett fordi politikere i de fleste partier er bekymret for at det vil ødelegge for fremtidig byutvikling av et område som var forsømt i mange år. Dette var også bekymringen Ap/SV/MDG-byrådet uttrykte da de fremmet saken for bystyret.

Les også: Vaterland kan få Oslos nye matmarked

— Men dersom det ikke blir noen utvidelse av Plaza, mister vi også de positive bidragene for omgivelsene og særlig Vaterlandsparken. Det mener vi ikke er riktig vei å gå nå, legger Victoria Marie Evensen til.

Artikkelen ble først publisert i nettavisen Vårt Oslo.