Mathias (22) med historisk fangst på stang

Mathias Botnen trodde først det var en liten sild som hadde tatt sluken hans, men fangsten skulle vise seg å være langt mer spesiell enn som så.
Mathias Botnen trodde først det var en liten sild som hadde tatt sluken hans, men fangsten skulle vise seg å være langt mer spesiell enn som så.

Lørdag ble det for første gang tatt sardin på stang i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var egentlig havabbor Mathias Botnen og kompis Peter Stenhjem Lie var på jakt etter da de tok med seg fiskestengene og kjørte til Sotra utenfor Bergen lørdag kveld. Sistnevnte fikk også et eksemplar av targetarten etter bare fire kast, og turen var sånn sett en suksess allerede fra starten av.

Å få havabbor på stang på Vestlandet er kult nok i seg selv, men den når likevel ikke helt opp til fisken som noen timer senere tok Møresilda Botnen fisket med. I alle fall ikke sett med en norsk artsfiskers øyne.

Les også: Denne vesle tjukkasen er ny norgesrekord

– Etter at Peter hadde fått havabboren sin var det makrell og knott som dominerte utover kvelden, og førte til mindre og mindre motivasjon. Etter hvert flyttet jeg meg bort til et område vi enda ikke hadde fisket på, men også her var det makrellen som var mest i støtet. Fisk nummer to kjentes likevel litt annerledes ut, og jeg hadde et magert håp om havabbor. Dette forsvant kjapt da jeg så det var en liten sildefisk som satt på den 18 gram tunge sluken. Jeg har ikke fått sild før, så jeg syntes egentlig det var kult nok med en ny art, men det skulle altså vise seg å være ganske mye drøyere fangst enn først antatt, sier Mathias Botnen til Hooked.

FØRSTE I NORGE: Denne sardinen er den første som er tatt på stang i Norge. (Foto: Peter Stenhjem Lie)
FØRSTE I NORGE: Denne sardinen er den første som er tatt på stang i Norge. (Foto: Peter Stenhjem Lie)

Prikkene skapte mistanke

Fisken, som var 24 centimeter lang og 127,7 gram tung, ville vært en nokså beskjeden sild dersom den hadde vært et eksemplar av denne arten. Det var den den ikke. Da karene bestemte seg for å gi seg ble nemlig fisken vasket, og da mistet den en del skjell. Under skjellene kom en rekke mørke prikker til syne langs fiskens sidelinje, og slikt har ikke silden.

– Det var da vi oppdaget prikkene at mistanken om en annen art kom sigende, og etter litt snapper til forskjellige fiskefolk, la jeg meg med en tanke om at det kunne være snakk om stamsild eller maisild, til tross for at hodefasongen ikke stemte helt, sier Botnen til Hooked.

Stamsild og maisild er to fiskearter i sildefamilien som ligner veldig på hverandre, og som relativt jevnlig finner veien til norske farvann. At de tas på stang hører likevel til sjeldenhetene, og for en norsk artsfisker ville det utvilsomt vært en stor skalp å kroke en av de disse. Både maisild og stamsild har for øvrig de karakteristiske svarte prikkene langs sidelinjen som også fisken til Botnen hadde, så at fiskeren selv tenkte i disse baner er slett ikke rart.

MER FORNØYD ENN DET SER UT TIL: Da dette bildet ble tatt trodde Mathias Botnen at han hadde fått en liten sild. Det hadde han ikke. (Foto: Peter Stenhjem Lie)
MER FORNØYD ENN DET SER UT TIL: Da dette bildet ble tatt trodde Mathias Botnen at han hadde fått en liten sild. Det hadde han ikke. (Foto: Peter Stenhjem Lie)

I Facebook-gruppen Norske artsfiskere ble det også snakket om stamsild og maisild da Botnen postet bildene, men det ble også påpekt fra folk som faktisk har fått disse fiskene tidligere at fiskens hodeform og munn ikke så ut slik den burde. En av biologene i gruppen mente derfor at det måtte være en sardin, en art som aldri tidligere er tatt på stang i Norge. Dette viser seg også å stemme.

Les også: Stor fisk og spesielle arter under artsfisketreffet i Hardanger

– Stangfangster i Norge har jeg aldri hørt om

– Dette er nok en sardin, ja. Beinstrekene på gjellelokket er også et kjennetegn, i tillegg til de svarte prikkene. Det tas litt sardiner som bifangst sammen ned sildestammen i Nordsjøen, men det er jo langt til havs. Stangfangster i Norge har jeg aldri hørt om, og det er veldig spesielt at den i det hele tatt er så kystnært at den kan nås fra land, sier havforsker og fiskeekspert Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet til Hooked.

Bjelland ser ikke bort fra at Vestlandets unormalt høye overflatetemperatur i mai og så langt i jun har spilt en vesentlig rolle for at sardinen har rotet seg inn i Sotras fjæresteiner.

– Dette er nok en art som kommer opp kanalen og spres langs nordsjøkysten, men jeg kan ikke huske andre tilfeller der vi har fått melding om sardiner fra Vestlandet på forsommeren. De eksemplarene vi har hørt om har helst vært fra langt ute i Skagerrak. Å få en på stang fra land i Norge er nok helt unikt, sier han til Hooked.

Dette harmonerer bra med de offisielle norske sportsfiskerekordlistene. Her er det nemlig ikke oppført noen norgesrekord på sardin, men dette kommer til å endre seg veldig snart.

Les også: Alle disse kveitene er tatt på stang på over 500 meters dyp

– Utrolig kult

På verdensbasis er derimot sardinene veldig vanlige. De små sildefiskene opptrer i enorme stimer, og i det kommersielle fisket er de varmekjære sølvskapningene en av verdens viktigste arter. Kommersielt fiskes de helst med not, og arten blir sjelden over 20 centimeter lang. Botnen sin fisk på 24 centimeter er med andre ord et digert eksmplar, og fiskeren selv kommer nå til å gjøre krav på norgesrekorden.

– Det er utrolig kult å være førstemann til å få en art på stang i Norge. For oss artsfiskere er jo dette den store drømmen, selv om en art som sardin selvsagt er ren bingo når en faktisk fisker målrettet etter havabbor. Det hele er litt surrealistisk egentlig, men veldig moro. Og det skal selvsagt sendes rekordkrav på fisken, sier 22-åringen til Hooked.
Saken ble først publisert på Hooked.no

Personvernpolicy