Statsbygg testet ikke om glassfasaden til Nasjonalmuseet tålte varme

Statsbygg jobber med å teste nye materialer for å bygge den såkalte alabasthallen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Statsbygg jobber med å teste nye materialer for å bygge den såkalte alabasthallen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsbygg undersøkte ikke om den planlagte glassfasaden på det nye Nasjonalmuseet tålte høye temperaturer, det førte til at testmodellen sprakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år før alabasthallen på toppen av Nasjonalmuseet i Oslo skal stå klart, må Statsbygg se på alternative materialer. Bakgrunnen for dette er at glasset på testmodellen i Tyskland sprakk på grunn av høy varme i 2017, skriver NRK.

De tyske arkitektene Kleihues + Schuwerk hadde planlagt å bruke alabaststein, men måtte av ulike grunner skifte til keramisk glass. De bygde en modell av hallen i full skala, men glasset tålte ikke de høye temperaturene som dannet seg mellom de 13 lagene.

– Rapportene vi har fått i ettertid viser at vi kunne ha regnet ut dette på forhånd, vedgår prosjektingeniør i Statsbygg, Steinar Støre til NRK.

Hadde de regnet på det, kunne de visst det allerede i 2015.

– Vi er lei oss for at vi ikke fikk avdekt dette tidligere, men samtidig glade for at vi fikk bygd prototypen og testet dette ut før det ble et stort problem, sier Støre og tilføyer at de fortsatt vil komme i mål.

– Vi endrer rekkefølgen på det som blir bygd, slik at det blir ferdig til planlagt tid.