Hydro: – Ingen nye utslipp fra Alunorte-anlegget

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydro avviser at det har vært nye utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil. Selskapet skal likevel komme med en forklaring til myndighetene i løpet av helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skrev Dagens Næringsliv at Ministério Público, et myndighetsorgan som omtales som dels et statsadvokatembete og dels sivilombudsmann, i en pressemelding anklaget Hydro for nye utslipp i nærheten av Alunorte-anlegget.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland sier det ikke har vært lekkasjer fra rødslamdeponiet, men at regnvann har kommet i kontakt med jordmasser utenfor anlegget.

– Dette er ikke utslipp fra industriprosessen ved Alunorte, som noen i lokalsamfunnet har vært bekymret for. Anlegget har ved etableringen av et deponi tatt ut jordmasser og plassert det på utsiden for fremtidig rehabilitering. Det har så regnet på dette området, og regnvannet har i kontakt med jordmassene blitt skittent, sier han til NTB.

Brasilianske myndigheter ga fredag Hydro 48 timer på å forklare seg. Det kommer Hydro til å gjøre i løpet av helgen, opplyser Molland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Miljømyndigheter og andre myndigheter i Brasil gjorde torsdag inspeksjoner, og vi samarbeider fullt ut med dem, samtidig som vi informerer lokalbefolkningen om hva dette er. Ministério Público har bedt om en redegjørelse knyttet til bekymringsmeldingen som vi vil besvare, sier han.

Nyhetene om utslipp kom samme dag som statsadvokaten i Brasil, Ubiratan Cazetta, opplyste at Hydro har gått med på de fleste kravene Brasil stilte i forhandlingene om Alunorte. Molland sier bekymringsmeldingen ikke vil stå i veien for forhandlingene.