Psykologi-studenter saksøker staten

Artikkelen fortsetter under annonsen

200 studenter som har tatt psykologi i Ungarn går til massesøksmål mot staten fordi de ikke er gitt autorisasjon, slik de mener EØS-reglene gir dem krav på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Per Andreas Bjørgan leverte fredag stevningen på vegne av 200 norske Ungarn-studenter, ifølge Dagbladet. De krever kompensasjon fordi utdanningen deres ikke er blitt godkjent av norske helsemyndigheter.

Ifølge EFTAs overvåkingsorgan ESA har norske myndigheter brutt EØS-reglene ved å nekte autorisasjon av psykologistudenter med utdanning i Ungarn. ESA gir de norske psykologstudentene fullt medhold i sine argumenter, mener Bjørgan.

– Den eneste måten studentene kan få kompensasjon på, er en fellende dom på at norske helsemyndigheter brøt regelverket. Vi tar foreløpig ikke stilling til erstatningsbeløp i søksmålet, nå handler det først og fremst om å få klarlagt grunnlaget, sier Bjørgan.

I februar i år åpnet helseminister Bent Høie døra for at studenter som startet på masterutdanningen ved ELTE-universitetet i Budapest før Helsedirektoratet endret godkjenningspraksis i 2016, skal få tilbud om et eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.