Fare for flystreik

Norwegian er blant flyselskapene som kan bli rammet av streik. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Norwegian er blant flyselskapene som kan bli rammet av streik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av måneden er det mekling i to oppgjør som omhandler luftfartsnæringene. I ytterste konsekvens kan fly bli satt på bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke strandet hovedforhandlingene mellom flyteknikerne og NHO Luftfart. Tirsdag denne uken ble det i tillegg forhandlingsbrudd mellom LO Stat og Spekter for medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Delta i Avinor og Avinor Flysikring.

Partene skal møtes hos Riksmekleren henholdsvis 26. juni og 28. juni. Det er satt av én dag til forhandlingene, og i verste fall kan det bli streik fra morgenen dagen etter at meklingene eventuelt brytes.

Flyteknikerne vil særlig ha forbedringer når det gjelder helse og nattarbeid. I Avinor-forhandlingene dreier det seg først og fremst om pensjonsordninger, noe som er et prinsipielt spørsmål og vanskelig for partene å enes om.

Det er tatt ut plassoppsigelse for 1.098 medlemmer i LO Stat og rundt 460 medlemmer fra YS Spekter. Ifølge Avinor vil ingen flygeledere bli tatt ut i streik ettersom disse ikke tilhører de faggruppene som NTL og Delta organisere. De som er organisert jobber stort sett med alt annet enn fly- og tårntjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) har medlemmer fra både Norwegian, SAS og Widerøe, og det er tatt ut plassoppsigelse for 430 av organisasjonens rundt 500 medlemmer i tariffområdet. I verste fall kan fly bli satt på bakken hvis pilotene ikke finner det forsvarlig å fly på grunn av manglende service.

Selve streikeuttakene blir ikke klare før i slutten av neste uke, og når man får bedre oversikt over hvilke funksjoner som rammes. Arbeidsgiverorganisasjonene skal ha varsel om uttaket fire dager før en streik eventuelt blir aktuelt.