Sp vil stanse HV-kutt etter kritikk av terrorsikring

Utenriksminister og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarte på spørsmål om Riksrevisjonens kritikk på Stortinget denne uken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utenriksminister og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarte på spørsmål om Riksrevisjonens kritikk på Stortinget denne uken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen må stanse oppsigelser i Heimevernet ettersom sikring av utsatt infrastruktur og viktige bygninger fortsatt er for dårlig, krever Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Heimevernet må ikke reduseres når objektsikringen er for dårlig, sier Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete til NTB.

Sp fremmet forslaget om å stanse alle oppsigelser i Heimevernet inntil Stortinget har behandlet Riksrevisjonens rapport høsten 2018 under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i Stortinget fredag.

I rapporten pekes det på at feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015, i liten grad er gjort noe med.

– Regjeringen sier opp HV-soldater, samtidig som vi har fått en rapport som sier at sikringen disse soldatene skal gjøre, er for dårlig. Nå krever vi stopp i kuttene til vi får alle kortene på bordet i behandlingen av rapporten, sier Navarsete.

Terrorhøring

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet tidligere denne uken å kalle inn statsminister Erna Solberg (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til høring om kritikken fra Riksrevisjonen. Høringen blir trolig 27. august. Også forgjengerne til dagens politiske ledelse i Justisdepartmentet og Forsvarsdepartementet blir kalt inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Riksrevisjonen kritiserer regjeringens objektsikring på det sterkeste. Dette er svært alvorlig, sa kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) denne uken.

Riksrevisor Per-Kristian Foss karakteriserte funnene som svært alvorlige, noe som er revisjonens sterkeste grad av kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At tilstanden er omtrent like ille ett år etter at det ble konkludert med at Heimevernet og politiet ikke evner å sikre objekter, er sjokkerende. Det er sikkerheten til vanlige norske borgere som står på spill, sier Navarsete.

– Tar tid

Både den tidligere og den nåværende forsvarsministeren mener imidlertid at Stortinget har fått beskjed om at det ville ta tid å få objektsikringen på plass.

– Vi gjennomførte en lang rekke tiltak, men samtidig sa vi veldig klart fra om at denne jobben ikke er gjort på et år eller tre, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NTB denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er helt åpen på at dette er utfordrende. Det er et stort arbeid og det tar tid, sa Bakke-Jensen.

Men i sin siste rapport skriver Riksrevisjonen at verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten.

Justisdepartementet kritiseres blant annet for ikke å ha sørget for en overordnet plan for etablering av permanent grunnsikring for skjermingsverdige objekter. Manglene kan gå ut over nasjonal krisehåndtering og beredskap. Heller ikke Forsvarsdepartementet har en grunnsikring i tråd med kravene.