Sivilombudsmannen kritiserer UNE for avslag på feil grunnlag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivilombudsmannen kritiserer UNE for hvordan søknader om familiegjenforening er blitt behandlet. Flere hundre familier kan ha fått avslag på galt grunnlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi registrerer nå gjennom behandling av nye klager at UNE, eller utlendingsmyndighetene, ikke har fulgt vårt rettssyn, og det er beklagelig. Det er forutsatt at forvaltningen skal følge ombudsmannens uttalelser, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til NRK.

Allerede i 2014 kritiserte Sivilombudsmannen Utlendingsnemnda (UNE) for feil regelanvendelse, noe som kan ha ført til at mange familier fikk avslag på søknaden om familiegjenforening. Nå får altså UNE kritikk på ny etter en klage fra advokatfullmektig og prosjektleder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), Georg Schjerven Hansen.

Klagen gjelder praktiseringen av regelverket fra 2014 og fram til forskriften ble endret i fjor høst. Mens Sivilombudsmannen mener personer med flyktningstatus har overholdt fristen for å søke gjenforening med familiemedlemmer dersom de innen ett år har levert søknaden på nett og betalt saksbehandlingsgebyr, har UNE krevd at man også må møte opp personlig på en av utenriksstasjonene og levere vedlegg til søknaden for å holde seg innenfor ettårsfristen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge UNE er det rundt 300 saker der ettårsfristen og unntak fra underholdskravet er tema. De har imidlertid ikke oversikt over hvor mange av disse som hadde søkt på nettet før det var gått et år.

– Det kan godt hende det er mye mindre, men vi vet altså ikke per i dag hvor stor andel av en større portefølje som dette handler om, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE til NTB.

Etter forskriftsendringen i fjor høst kreves det nå at søknad må leveres på nett og gebyr betales innen seks måneder etter at referansepersonen har fått opphold. Man må dessuten møte opp personlig etter avtale på utenriksstasjonen innen ett år etter at referansepersonen har fått opphold.