Britenes handelsminister på brexit-forberedende oslobesøk

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var vert for et frokostmøte for den britiske handelsministeren Liam Fox i Oslo fredag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var vert for et frokostmøte for den britiske handelsministeren Liam Fox i Oslo fredag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En god avtale med britene etter brexit er viktig for Norge. Fredag var britenes handelsminister Liam Fox i Oslo for å møte både utenriks- og næringsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liam Fox startet dagen i frokostmøte med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i regjeringens representasjonsbolig.

– Norge er svært opptatt av å fortsette det gode samarbeidet med Storbritannia, og det er gjensidig, sa Søreide etter møtet.

Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere, om lag 20 prosent av vår eksport går ifølge Næringsdepartementet over Nordsjøen.

Forberedelser

Søreide sier at Norge nå er i ferd med å gjennomgå stort sett alt vi har av avtaler for å finne ut hva som må fornyes og justeres etter brexit.

– Vi har også nettopp fått satt ned vår forhandlingsdelegasjon som består av representanter for UD, Næringsdepartementet, Finansdepartementet og Justisdepartementet, sier Søreide.

Storbritannia har ikke lov til å starte formelle forhandlinger om handelsavtaler før de er ute av EU 29. mars neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi kan begynne samtaler og kartlegginger. Vi ønsker å være så klare som mulig når vi kan sette ordentlig i gang, sier Søreide.

Knapp tid

På spørsmål om hun har tro på at britene kommer fram til en brexitavtale, svarer utenriksministeren:

– Det er vanskelig å spå. Det har vært framskritt, de har jo blitt enige om hvordan overgangsperioden skal se ut. Problemet er at de vanskeligste spørsmålene i utmeldingsavtalen gjenstår, for eksempel hva som skal skje med grensespørsmålet. Og det er klart at det begynner å haste, sier Søreide og viser til at før utmeldingsdatoen neste år må en brexit-avtale ratifiseres i alle nasjonale parlament i EU-landene, og skal også innom EU-parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi holder alle muligheter åpne, men vi håper på en ryddig og god brexit-avtale, sier utenriksministeren.

Fornøyd Fox

Liam Fox, som er minister for internasjonal handel, var smilende, men ordknapp etter møtet med Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et svært godt møte. Det kunne ikke vært bedre. En veldig god måte å starte dagen på, sa Fox til NTB på vei ut fra møtet.

Handelsministeren sa at han hadde snakket med Søreide om en rekke områder, både handel og den internasjonale situasjonen.

– Vi snakket også om hvordan vi kan samarbeide nærmere på flere områder, sa Fox før han hastet videre til et møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Jevnlige møter

Isaken trekker også fram de tette båndene til Storbritannia.

– Det er utrolig viktig for oss at vi så raskt som mulig etter brexit får avklart vårt forhold med Storbritannia. Det er også svært viktig for britene, uttrykte Fox i vårt møte, sier næringsministeren til NTB.

Det er i dag cirka 300 norske bedrifter i Storbritannia.

– Norske bedrifter uttrykker bekymring for brexit, men jeg har ikke snakket med noen som vurderer sin tilstedeværelse, sier Isaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at regjeringen har jevnlig møter med både Storbritannia, EU og næringslivet her hjemme.

– Norge og Storbritannia vil ha behov for en omfattende ny handelsavtale. Vårt fremtidige forhold vil i stor grad avhenge av Storbritannias fremtidige forhold til EU, sier Røe Isaksen.

Senere fredag skal Liam Fox ha møte med representanter for Equinor (tidligere Statoil) og var torsdag kveld i møter i Aker.