Professor vil ha ombud for barn av IS-krigere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge plikter å hjelpe barn av fremmedkrigere og Syria-farere når de vender tilbake, mener Ingvill Mochmann, som forsker på barn som fødes i krigssituasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barna er jo norske statsborgere, så juridisk har Norge samme ansvar for dem som for alle andre statsborgere. Det er rettslig klart, sier Mochmann, professor i internasjonal politikk ved Cologne Business School (CBS) i Tyskland, til Vårt Land.

I juni sa Venstres Abid Raja til Klassekampen at han mener barn av IS-krigere må hentes hjem, men Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim sa at dette nok verken var mulig, eller burde være en prioritet.

– For meg er det ikke bærekraftig i en globalisert verden med mange konflikter å si at problemet ikke gjelder oss fordi det skjedde på andre siden av en grense, sier professoren, som også leder en internasjonal forskningsgruppe som ser på følgene for barn som fødes i krigssituasjoner.

Mochmann sier videre til avisen at Norge bør ha en slags ombudsmann eller myndighet for krigsbarn som kommer tilbake, og understreker at mødrene vil ansvarliggjøres for sine handlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er det viktig med et system som sørger for at barnet lander i en trygg tilværelse, uten at de utsettes for diskriminering. Vi må sørge for at samfunnet ikke ser på dem som en mulig sikkerhetsrisiko, sier Mochmann.

Hun advarer blant annet mot å kalle dem «IS-barn», og sammenligner dette med dem som ble kalt «tyskerbarn» etter andre verdenskrig.