Professor vil ha ombud for barn av IS-krigere

Norge plikter å hjelpe barn av fremmedkrigere og Syria-farere når de vender tilbake, mener Ingvill Mochmann, som forsker på barn som fødes i krigssituasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Barna er jo norske statsborgere, så juridisk har Norge samme ansvar for dem som for alle andre statsborgere. Det er rettslig klart, sier Mochmann, professor i internasjonal politikk ved Cologne Business School (CBS) i Tyskland, til Vårt Land.

I juni sa Venstres Abid Raja til Klassekampen at han mener barn av IS-krigere må hentes hjem, men Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim sa at dette nok verken var mulig, eller burde være en prioritet.

– For meg er det ikke bærekraftig i en globalisert verden med mange konflikter å si at problemet ikke gjelder oss fordi det skjedde på andre siden av en grense, sier professoren, som også leder en internasjonal forskningsgruppe som ser på følgene for barn som fødes i krigssituasjoner.

Mochmann sier videre til avisen at Norge bør ha en slags ombudsmann eller myndighet for krigsbarn som kommer tilbake, og understreker at mødrene vil ansvarliggjøres for sine handlinger.

– Da er det viktig med et system som sørger for at barnet lander i en trygg tilværelse, uten at de utsettes for diskriminering. Vi må sørge for at samfunnet ikke ser på dem som en mulig sikkerhetsrisiko, sier Mochmann.

Hun advarer blant annet mot å kalle dem «IS-barn», og sammenligner dette med dem som ble kalt «tyskerbarn» etter andre verdenskrig.

Personvernpolicy