Dom i Lime-saken kommer 22. juni

Neste fredag faller dommen i Lime-saken der, 13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. Statsadvokat Geir Evanger forsvarer tiden og ressursene som er brukt for å etterforske den omfattende saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Neste fredag faller dommen i Lime-saken der, 13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. Statsadvokat Geir Evanger forsvarer tiden og ressursene som er brukt for å etterforske den omfattende saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvannet år etter at påstandene ble lagt ned, kommer dommen i den beryktede Lime-saken i Oslo tingrett 22. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lime-saken ble rullet opp i 2014 og omhandler menneskehandel, organisert kriminalitet og flere brudd på arbeidsmiljøloven, utlendingsloven og ligningsloven. Ti pakistanere ble hentet til Norge til svært harde arbeidsvilkår. Seks Lime-ansatte arbeidet ifølge tiltalen ulovlig mye overtid.

Dom i straffesaken mot de 13 tiltalte i Lime-saken faller 22. juni, to og et halvt år etter at rettssaken startet i Oslo tingrett. Domstolen har satt av hele dagen til opplesing av dokumentet det har tatt 18 måneder å skrive.

Det som har vært omtalt som norgeshistoriens største menneskehandel-sak, har også blitt kjent som saken som nærmest ukontrollert strakk ut i tid. En rekke andre saker er skilt ut fra hovedforhandlingen og ført for retten som selvstendige saker. Både aktoratet og Oslo tingrett er blitt kritisert for omfanget saken antok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, forsvarer imidlertid tidsbruken saken har medført.

– Samlet tidsbruk fram til dom i tingretten er tre år og 10 måneder. Det kan forsvares i en så stor, kompleks og alvorlig sak, sier Evanger til NTB.

Avdekket flere saker

Else McClimans er bistandsadvokat for et av ofrene i saken. Hun sier det at saken har dratt ut i tid, også har avdekket et helt kompleks av andre straffesaker.

– Lime-saken er en viktig del av et større kompleks av saker som er blitt pådømt i retten de tre årene. Sakskomplekset har avdekket sammenhenger mellom arbeidslivskriminalitet og økonomisk kriminalitet på en måte som vi ikke tidligere har sett i Norge, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For omfattende

Advokatfirmaet Elden forsvarer fire av de tiltalte i saken. I etterkant av prosessen i tingretten, håper advokat John Christian Elden selv at det ikke blir flere så omfattende saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror og håper at både påtalemyndigheten og domstolene har lært noe av dette, og ikke forsøker å presse gjennom så sammensatte saker mot så mange tiltalte i samme hovedforhandling en gang til, sier Elden til NTB i forkant av dommen.

Han regner med at saksbehandlingstiden vil få en betydning for de tiltalte dersom de domfelles.

– Kan miste tillit

Også riksadvokat Tor-Aksel Busch har stilt spørsmål om omfanget av saken.

– Lime-saken synes å være i ytterkant av hva som er praktisk mulig, med 13 tiltalte, 26 forsvarere, samt bistandsadvokater og aktorat. 50 tjenestemenn etterforsket saken i ett år, sa Busch i forbindelse med et møte i Advokatforeningen i mai skrev Rett24.

– Vi kan ikke ha saker som tar ett år i retten og halvannet år til domsskriving, da kommer vi til å miste tillit. Slikt sier noe om hvor vi står både som rettsstat og kulturnasjon, sa Tor-Aksel Busch.

Oslo tingrett vil ikke besvare spørsmål om dommen eller tidsbruken før domsavsigelsen neste fredag.