Meny

Ropstad håper KrF velger side i løpet av året

Se video: Slik oppsummerte Hareide året som har gått.
Det var en stolt og VM-klar Knut Arild Hareide som oppsummerte året for KrF: – Det som er felles med KrF og Brasil, er at vi spiller med hjertet utenpå drakta.

– Vi må innrømme at det gule laget slet i valgkampen. Det gule laget (Brasil) slet for noen år siden da de tapte 1–7. Vi håper at Brasil skal få et bedre VM, og det som er felles med KrF og Brasil, er at vi spiller med hjertet utenpå drakta.

Blant annet trakk Hareide fram diskusjonen rundt kjernesakene søndagen og bioteknologi som vesentlig for fremtiden til KrF.

– Det er politiske partier som vil ha søndag som full shoppingdag. Det skal ikke skje, søndag skal bevares til familie og venner, sa Hareide.

Det har vært mye diskusjoner rundt fremtiden til KrF, om de burde gå inn i regjeringen istedenfor den vippeposisjonen de nå er i.

Vi er i en unik posisjon, men vippeporsjon er ikke bare enkel. En av grunnene er at vi bruker mye politisk kapital på regjeringens feil. Vi starter en del fotballkamper 0-2, og så må vi score 2 mål for å bare rette opp igjen feilene, sa Hareide om posisjonen til KrF.

– Skal spisse vårt politiske prosjekt

Spørsmålet om hvem KrF skal samarbeide med bør avklares i løpet av året, mener andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Først skal vi spisse vårt politiske prosjekt. Samarbeidsspørsmålet er ikke på agendaen nå. Men jeg ser for meg at det kan komme en avklaring på samarbeid i løpet av året, sier Ropstad til NTB.

Etter historisk svake 4,2 prosent i stortingsvalget 2017, konkluderte KrF med at partiets saker i valgkampen ble overskygget av spørsmålet om valg av side.

Det ønsker Ropstad å unngå en reprise på i oppkjøringen til lokalvalget 2019.

Les også: – Regjeringen og KrF har lagt det helt store egget

Katastrofalt valgresultat

– Jeg tror ikke vi vil ha godt av noen lang debatt. Samtidig må diskusjonen forankres på en god måte, sier Ropstad.

En stolt og VM-klar Hareide oppsummerte året for KrF ID: 15199995

Blir utvidet.

NTB

På bakgrunn av det katastrofale valgresultatet besluttet KrFs landsstyre at partiet måtte spisse profilen.

Til tross for det svake valgresultatet fikk KrF en nøkkelrolle i Stortinget da Venstre gikk inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

– Hele partiorganisasjonen er engasjert med frist før sommeren til å komme med innspill til hvilke saker vi skal prioritere opp og hva vi eventuelt skal prioritere ned. Sentralstyret jobber videre med politisk spissing fram til landsstyret konkluderer i september. Først deretter er det naturlig å åpne diskusjonen om samarbeid, sier Ropstad.

Sikrer flertall

Partiet har ikke fattet noe formelt vedtak om hvordan man skal behandle samarbeidsspørsmålet.

– Man kan se for seg en prosess fram mot landsstyremøtet i november, men det er ikke diskutert hvordan det bør gjøres, sier Ropstad.

Nestlederen mener at det siste halve året har vist at KrF igjen klarer å sette sakene på dagsorden.

Til tross for det svake valgresultatet fikk KrF en nøkkelrolle i Stortinget da Venstre gikk inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. KrFs stemmer i Stortinget må til for å skape flertall for en av blokkene. Det mener Ropstad at partiet har utnyttet til fulle.

– Gjennomslag

Stortingsrepresentant (KrF) Kjell Ingolf Ropstad Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi har en lang liste med gjennomslag, sier Ropstad og peker på pleiepenger til familier med sterkt pleietrengende barn, lærerløft i skolen og gjennomslag for søndagen som «annerledesdag».

Sammen med partileder Knut Arild Hareide og første nestleder Olaug Bollestad inviterer Ropstad til partiets halvårige oppsummerende pressekonferanse torsdag formiddag.

Populært