Professor: – Varslerne gjorde det rette. Dette bør granskes

Professor Stig Berg Mathissen mener Oslo kommune har håndtert varselet mot skoledirektør Astrid Søgnen dårlig. Foto: Karin L. Fladberg
Professor Stig Berg Mathissen mener Oslo kommune har håndtert varselet mot skoledirektør Astrid Søgnen dårlig. Foto: Karin L. Fladberg

Varslingssaken mot skolesjefen i Oslo ble feil håndtert: – Ikke gyldig og sterkt klanderverdig, sier professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er overrasket over at man ikke har gått inn i dette varselet med mer ressurser. Dette fremstår som dårlig håndtering og dårlig håndverk, sier Stig Berge Matthiesen, professor i organisasjonspsykologi på BI og blant landet fremste eksperter på varslingssaker.

Fem av 17 direktører ble intervjuet av Oslo kommune som følge av varselet. For få, mener professoren.

– Kommunen har neppe fått et representativt inntrykk av hva som har skjedd. Dette er ikke gyldig og representativ gransking. Og det er fare for at du bevisst eller ubevisst velger ut personer som skaper minst mulig røre. Derfor burde varselet vært gransket eksternt, sier han.

Dette er saken: Direktører varslet mot Søgnens lederstil i 2014(+)

– Destruktivt

Utdanningsdirektøren i Oslo, Astrid Søgnen, mener det var riktig å legge fram detaljer fra Malkenes-saken på den åpne høringen om ytringsfrihet. Foto: Mimsy Møller
Utdanningsdirektøren i Oslo, Astrid Søgnen, mener det var riktig å legge fram detaljer fra Malkenes-saken på den åpne høringen om ytringsfrihet. Foto: Mimsy Møller

– Det er mange ting jeg reagerer på. Varselet gir mange eksempler på destruktiv atferd og gir inntrykk av en helt annen tidsalder. Men begge parter må selvsagt høres, sier Matthiesen om innholdet i varselet, og forklarer:

– Arbeidslivet i Norge anno 2018 er kjennetegnet av høy grad av tillit og lav maktdistanse. Kontrasten til Utdanningsetaten i Oslo kommune blir stor. Det er også spesielt at varselet ikke ser ut til å ha fått den grundige behandlingen det skulle hatt i 2014. Dette er sterkt klanderverdig av de ansvarlige instanser, mener han.

Stig Berge Matthiesen satt i det regjeringsoppnevnte varslingsutvalget som denne våren la fram forslag til hvordan varslervernet kan styrkes i norsk arbeidsliv gjennom NOU 2018:6 «Varsling – verdier og vern».

Varsler snakker ut: – Det verste var å se andre bli skjelt ut foran sine egne kolleger(+)

Står ved lag

Dagsavisen har møtt BI-professoren og latt ham lese det fire sider lange varselet fra 2014 mot direktøren for Utdanningsetaten i Oslo kommune, Astrid Søgnen, om brudd på arbeidsmiljølovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Ifølge varselet framviser Søgnen en «trakasserende lederstil» som fører til at avdelingsdirektører, områdedirektører og andre medarbeidere «må forholde seg til et arbeidsmiljø som bærer preg av frykt».

Her er varselet som ble sendt inn medio februar 2014. Bak sto tre direktører i toppledergruppa i Utdanningsetaten. Foto: Mimsy Møller
Her er varselet som ble sendt inn medio februar 2014. Bak sto tre direktører i toppledergruppa i Utdanningsetaten. Foto: Mimsy Møller

Flere uavhengige kilder har overfor Dagsavisen bekreftet at de kritikkverdige forholdene det ble varslet om i 2014, fortsatt står ved lag.

– Du sier at varselet indikerer destruktiv ledelse, hva legger du i det?

– I en kjent artikkel fra 1994 beskriver Blake Ashforth den destruktive leder som en som stadig kommer med tilfeldige utspill og er selvforherligende, som latterliggjør underordnede og som viser mangel på omsorg for medarbeidere.

– Den destruktive leder er videre en person som stadig overkjører og tvinger gjennom sine løsninger, som motarbeider og legger lokk på andres initiativ og som tyr til tilfeldige og uforholdsmessige avstraffelser. De fleste av disse punktene er nevnt i varselet jeg nettopp har lest, sier Matthiesen.

Skolesjefens nærmeste sjef: – Ikke funnet hold i påstandene(+)

«Hard varsling»

Han mener innholdet i varselet er knusende:

– Hvis det er det minste hold i disse påstandene, jeg vil egentlig også si at hvis det er hold i bare halvparten av dem, så er dette alvorlig for Oslo kommune og for Utdanningsetaten. Dette varselet bør granskes av en uhildet tredjepart. Det burde vært gjort i 2014, men det bør i alle fall skje nå, sier BI-professoren til Dagsavisen.

I 2014 ble varselet sendt anonymt til varslingsmottaket i Oslo kommune og Arbeidstilsynet av tre direktører i Søgnens toppledergruppe. Flere hadde bidratt i prosessen i forkant.

At varslerne ikke varslet åpent eller med navn mot sin egen mektige toppsjef i 2014 og nå har kontaktet Dagsavisen der de heller ikke vil stå fram, gjør ikke varselet mindre alvorlig eller troverdig, mener Matthiesen:

– Et varsel mot skoledirektøren i Norges største kommunale etat er såkalt «hard varsling». Det vil si at det er stor fare for represalier om du varsler åpent.

– Hvis de hadde stått fram og varselet ikke ble tatt til følge, mens Søgnen fortsatte i jobben, hadde de vært ferdige. All forskning viser det, sier BI-professoren, som trekker en klar parallell til Valla-saken fra 2007.

Les også: Saken som aktualiserte det glemte varselet(+)

KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under høringen om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen
KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under høringen om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen

Nødvendig og forsvarlig

– Et moment i saken var at Ingunn Yssen ikke kunne ha varslet til andre personer eller instanser i LO-systemet om at hun var blitt trakassert av LO-leder Gerd-Liv Valla før hun sa opp sin stilling og gikk til pressen. Dette fordi den eller de som mottok varselet, ville blitt satt i en umulig situasjon i forhold til den mektige Valla, sier Matthiesen.

– Så du mener varslerne har gjort dette formelt helt etter boka?

– Absolutt. Dette er både nødvendig og forsvarlig varsling. De varslet til kommunen og Arbeidstilsynet i 2014, uten at noe tilsynelatende har skjedd. Det er helt legitimt å varsle eksternt til pressen som fjerde statsmakt når ikke noe annet gjenstår og helt i tråd med NOU-rapporten jeg var med på å skrive, fastslår Matthisen.

– Bestilleren kan ikke være part i saken

Organisasjonspsykologen mener påstandene fra varslerne bør granskes av et eksternt firma med høy kredibilitet – uten bindinger gjennom tidligere eller kommende oppdrag for Oslo kommune, Utdanningsetaten eller Astrid Søgnen.

– Det er kjempeviktig. Ingen vil bite hånden som gir deg mat. Bestilleren kan ikke være part i saken, sier Matthiesen.

Organisasjonspsykologen mener saken er alvorlig også på et overordnet plan:

– Oslo kommune bør stille seg spørsmålet; har vi råd til dette? Udugelige ledere koster mye penger. I siste instans er det barna våre som rammes. Det er en dominoeffekt. Hvis toppledelsen sender signaler som i sin konsekvens skaper frykt, vil det til sjuende og sist gå ut over undervisningskvaliteten.

– Skal vi gi ungene våre god omsorg, og pedagogisk forsvarlig skolering på høyt nivå, så må de som skal gjøre jobben «ha det godt i lag», sier Matthiesen.

Les også: Jussprofessor slakter behandlingen av Søgnen-varselet

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:50 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16 Kvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på
Siste nytt
01:50VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16NorgeKvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på
Populært