Professor: – Varslerne gjorde det rette. Dette bør granskes

Professor Stig Berg Mathissen mener Oslo kommune har håndtert varselet mot skoledirektør Astrid Søgnen dårlig. Foto: Karin L. Fladberg
Professor Stig Berg Mathissen mener Oslo kommune har håndtert varselet mot skoledirektør Astrid Søgnen dårlig. Foto: Karin L. Fladberg

Varslingssaken mot skolesjefen i Oslo ble feil håndtert: – Ikke gyldig og sterkt klanderverdig, sier professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er overrasket over at man ikke har gått inn i dette varselet med mer ressurser. Dette fremstår som dårlig håndtering og dårlig håndverk, sier Stig Berge Matthiesen, professor i organisasjonspsykologi på BI og blant landet fremste eksperter på varslingssaker.

Fem av 17 direktører ble intervjuet av Oslo kommune som følge av varselet. For få, mener professoren.

– Kommunen har neppe fått et representativt inntrykk av hva som har skjedd. Dette er ikke gyldig og representativ gransking. Og det er fare for at du bevisst eller ubevisst velger ut personer som skaper minst mulig røre. Derfor burde varselet vært gransket eksternt, sier han.

Dette er saken: Direktører varslet mot Søgnens lederstil i 2014(+)

– Destruktivt

Utdanningsdirektøren i Oslo, Astrid Søgnen, mener det var riktig å legge fram detaljer fra Malkenes-saken på den åpne høringen om ytringsfrihet. Foto: Mimsy Møller
Utdanningsdirektøren i Oslo, Astrid Søgnen, mener det var riktig å legge fram detaljer fra Malkenes-saken på den åpne høringen om ytringsfrihet. Foto: Mimsy Møller

– Det er mange ting jeg reagerer på. Varselet gir mange eksempler på destruktiv atferd og gir inntrykk av en helt annen tidsalder. Men begge parter må selvsagt høres, sier Matthiesen om innholdet i varselet, og forklarer:

– Arbeidslivet i Norge anno 2018 er kjennetegnet av høy grad av tillit og lav maktdistanse. Kontrasten til Utdanningsetaten i Oslo kommune blir stor. Det er også spesielt at varselet ikke ser ut til å ha fått den grundige behandlingen det skulle hatt i 2014. Dette er sterkt klanderverdig av de ansvarlige instanser, mener han.

Stig Berge Matthiesen satt i det regjeringsoppnevnte varslingsutvalget som denne våren la fram forslag til hvordan varslervernet kan styrkes i norsk arbeidsliv gjennom NOU 2018:6 «Varsling – verdier og vern».

Varsler snakker ut: – Det verste var å se andre bli skjelt ut foran sine egne kolleger(+)

Står ved lag

Dagsavisen har møtt BI-professoren og latt ham lese det fire sider lange varselet fra 2014 mot direktøren for Utdanningsetaten i Oslo kommune, Astrid Søgnen, om brudd på arbeidsmiljølovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Ifølge varselet framviser Søgnen en «trakasserende lederstil» som fører til at avdelingsdirektører, områdedirektører og andre medarbeidere «må forholde seg til et arbeidsmiljø som bærer preg av frykt».

Her er varselet som ble sendt inn medio februar 2014. Bak sto tre direktører i toppledergruppa i Utdanningsetaten. Foto: Mimsy Møller
Her er varselet som ble sendt inn medio februar 2014. Bak sto tre direktører i toppledergruppa i Utdanningsetaten. Foto: Mimsy Møller

Flere uavhengige kilder har overfor Dagsavisen bekreftet at de kritikkverdige forholdene det ble varslet om i 2014, fortsatt står ved lag.

– Du sier at varselet indikerer destruktiv ledelse, hva legger du i det?

– I en kjent artikkel fra 1994 beskriver Blake Ashforth den destruktive leder som en som stadig kommer med tilfeldige utspill og er selvforherligende, som latterliggjør underordnede og som viser mangel på omsorg for medarbeidere.

– Den destruktive leder er videre en person som stadig overkjører og tvinger gjennom sine løsninger, som motarbeider og legger lokk på andres initiativ og som tyr til tilfeldige og uforholdsmessige avstraffelser. De fleste av disse punktene er nevnt i varselet jeg nettopp har lest, sier Matthiesen.

Skolesjefens nærmeste sjef: – Ikke funnet hold i påstandene(+)

«Hard varsling»

Han mener innholdet i varselet er knusende:

– Hvis det er det minste hold i disse påstandene, jeg vil egentlig også si at hvis det er hold i bare halvparten av dem, så er dette alvorlig for Oslo kommune og for Utdanningsetaten. Dette varselet bør granskes av en uhildet tredjepart. Det burde vært gjort i 2014, men det bør i alle fall skje nå, sier BI-professoren til Dagsavisen.

I 2014 ble varselet sendt anonymt til varslingsmottaket i Oslo kommune og Arbeidstilsynet av tre direktører i Søgnens toppledergruppe. Flere hadde bidratt i prosessen i forkant.

At varslerne ikke varslet åpent eller med navn mot sin egen mektige toppsjef i 2014 og nå har kontaktet Dagsavisen der de heller ikke vil stå fram, gjør ikke varselet mindre alvorlig eller troverdig, mener Matthiesen:

– Et varsel mot skoledirektøren i Norges største kommunale etat er såkalt «hard varsling». Det vil si at det er stor fare for represalier om du varsler åpent.

– Hvis de hadde stått fram og varselet ikke ble tatt til følge, mens Søgnen fortsatte i jobben, hadde de vært ferdige. All forskning viser det, sier BI-professoren, som trekker en klar parallell til Valla-saken fra 2007.

Les også: Saken som aktualiserte det glemte varselet(+)

KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under høringen om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen
KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under høringen om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen

Nødvendig og forsvarlig

– Et moment i saken var at Ingunn Yssen ikke kunne ha varslet til andre personer eller instanser i LO-systemet om at hun var blitt trakassert av LO-leder Gerd-Liv Valla før hun sa opp sin stilling og gikk til pressen. Dette fordi den eller de som mottok varselet, ville blitt satt i en umulig situasjon i forhold til den mektige Valla, sier Matthiesen.

– Så du mener varslerne har gjort dette formelt helt etter boka?

– Absolutt. Dette er både nødvendig og forsvarlig varsling. De varslet til kommunen og Arbeidstilsynet i 2014, uten at noe tilsynelatende har skjedd. Det er helt legitimt å varsle eksternt til pressen som fjerde statsmakt når ikke noe annet gjenstår og helt i tråd med NOU-rapporten jeg var med på å skrive, fastslår Matthisen.

– Bestilleren kan ikke være part i saken

Organisasjonspsykologen mener påstandene fra varslerne bør granskes av et eksternt firma med høy kredibilitet – uten bindinger gjennom tidligere eller kommende oppdrag for Oslo kommune, Utdanningsetaten eller Astrid Søgnen.

– Det er kjempeviktig. Ingen vil bite hånden som gir deg mat. Bestilleren kan ikke være part i saken, sier Matthiesen.

Organisasjonspsykologen mener saken er alvorlig også på et overordnet plan:

– Oslo kommune bør stille seg spørsmålet; har vi råd til dette? Udugelige ledere koster mye penger. I siste instans er det barna våre som rammes. Det er en dominoeffekt. Hvis toppledelsen sender signaler som i sin konsekvens skaper frykt, vil det til sjuende og sist gå ut over undervisningskvaliteten.

– Skal vi gi ungene våre god omsorg, og pedagogisk forsvarlig skolering på høyt nivå, så må de som skal gjøre jobben «ha det godt i lag», sier Matthiesen.

Les også: Jussprofessor slakter behandlingen av Søgnen-varselet

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep
Siste nytt
11:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep
Populært