Meny

Helleland fikk mange forslag om menn i helsevesenet

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi trenger de flinkeste folkene, og i dag rekrutterer vi bare fra halvparten av befolkningen, sier likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Onsdag møtte hun aktører i helsevesenet for å få innspill til tiltak som kan bidra til bedre likestilling i helse- og omsorgssektoren.

– Mange gode ideer ble utvekslet om hvordan vi skal jobbe med myndigheter, helse- og omsorgssektoren og utdanningsinstitusjoner for å få flere gutter til å velge helsefag, sier statsråden til NTB.

Ikke bare varme hender

Hun merker seg at 85 prosent av studentene innenfor helse- og omsorgsfag er kvinner og at mannsandelen er veldig lav i en sektor der det er og vil være et stort behov for arbeidskraft.

– Vi trenger de flinkeste folkene, og i dag rekrutterer vi bare fra halvparten av befolkningen, sier Helleland.

– Vi må jobbe med flere ting. Vi må slutte å bare snakke om at det er omsorg og varme hender, men heller at det er arbeidsplasser med kunnskap og kompetanse, fortsetter hun.

Les også: Dagfinn Høybråten skal lede sannhetskommisjonen

Fra helsesøster til helsesykepleier

Blant annet vil Helleland se på hvordan flere kan få heltidsjobber. Hun vil også gjøre noe med titlene og nevner som eksempel at helsesøster heller kan hete helsesykepleier.

– Jeg skjønner at det ikke er så kult for en 23-åring på byen å introdusere seg som helsesøster, sier Linda Hofstad Helleland.

Hun vil også jobbe for det hun omtaler som mer likeverdige helsetjenester. Som eksempel trekker hun fram at kun 6 prosent av dem som oppsøkte en av helsestasjonene i Gamle Oslo, var gutter.

– Dette handler overhodet ikke om at kvinnelige helsesøstre gjør en dårlig jobb, men at det er en høyere terskel for gutter å kontakte kvinner om typiske gutteproblemer, sier Helleland, som samtidig vedgår at likestilling i helsesektoren ikke er noe som lar seg endre over natta.

Les også: Sykehjem ble nedlagt – nå kan fattige tilreisende overnatte der

Populært