Meny

Skrantesjukefunn i USA vekker interesse i Norge

Rein felt på grunn av skrantesjuke. Nå er sykdommen for første gang oppdaget i Nord-Amerika. Veterinærinstituttet i Norge har undersøkt over 41.000 prøver så langt og håper også å få undersøkt prøven fra USA. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
For første gang er det oppdaget skrantesjuke hos reinsdyr i Nord-Amerika. Veterinærinstituttet i Oslo håper å kunne sammenligne funnet med norske funn.

Der er et dyr i en tamreinflokk i delstaten Illinois nord i USA som har fått påvist sykdommen. Det kommer fram i en melding fra landbruksmyndighetene i staten, som ellers gir lite informasjon om funnet.

Det er første gang skrantesjuke (Chronic Wasting Disease) er påvist på reinsdyr i Nord-Amerika.

Seniorforsker Sylvie Benestad ved Veterinærinstituttet ønsker å sammenligne funnet i Illinois med funnene i Norge.

–Dette er veldig interessant og vi vil følge med videre når flere detaljer kommer ut. På sikt vil det være interessant å sammenligne funnet hos reinsdyr i Illinois med våre funn, sier Benestad.

Hun leder instituttets laboratorium, som nylig er oppnevnt som referanselaboratorium for forskning på skrantesjuke under Verdens dyrehelseorganisasjon. Veterinærinstituttet har et godt samarbeid mot nordamerikanske forskningsmiljøer.

Hittil er det kun i Norge det er påvist skrantesjuke hos reinsdyr, og da villrein. Det er bare hos villrein sykdommen har vist seg å være smittsom.

(©NTB)

Populært