Næringsministeren: Ikke billigsalg av statlige aksjer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, her under et næringslivsseminar i Buenos Aires, varsler en ny eierskapsmelding i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, her under et næringslivsseminar i Buenos Aires, varsler en ny eierskapsmelding i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler en ny eierskapsmelding. Målet om statlig nedsalg står, men et ideologisk motivert «billigsalg» blir det ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eierskapsmeldingen skal legges fram for Stortinget i løpet av 2019. Det er fire år siden forrige melding.

Etter sommeren skal departementets politiske ledelse ha møter med arbeidslivsorganisasjoner og aktører i kapitalmarkedet, og også selskapene i statens portefølje og andre aktører i næringslivet vil bli spurt om innspill.

Næringsministeren talte på den årlige eierskapskonferansen tirsdag, samme dag som rapporten om statlig eierskap ble lagt fram. Der trakk han fram Jeløy-plattformens varsel om en gradvis reduksjon i statlige eierandeler.

– Vi skal vurdere alle selskapene, og så vil vi vurdere om noen skal på listen over selskaper som staten skal selge seg ned i, forteller Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Eier for å ha hovedkontor

Utgangspunktet er at staten fortsatt skal eie selskaper som det er en god grunn til å eie. Det omfatter blant annet selskaper hvor det er viktig å beholde hovedkontorfunksjoner i Norge eller der andre samfunnsformål er viktige.

Næringsministeren understreker at «et ideologisk utsalg av aksjer uavhengig av markedsvurderinger er ikke en god idé».

– Det er ikke sånn at regjeringen av ideologiske grunner kommer til å ha billigslag på statlige aksjer, forklarer han.

Vil ha mer ut av pengene

Samtidig er målet med en utvikling av eierskapspolitikken å få mer ut av pengene som staten har investert. Det skal skje i form av tydelige mål og mandat i den kommende meldingen, kombinert med frihet til å finne den beste veien til målet.

Den ferske rapporten viser at statens eierskap økte med 130 milliarder kroner i 2017, til rundt 844 milliarder kroner. Utbyttet økte med nesten 5 milliarder kroner, til 38 milliarder kroner.

Staten eier i dag om lag en tredjedel av verdiene på Oslo Børs. Der ga statens selskaper en avkastning på 25 prosent i 2017, mot 19 prosent for alle børsnoterte selskaper som helhet.

Personvernpolicy