Giske kunne blitt suspendert før jul med Aps nye retningslinjer

Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og arbeidsgruppens leder Pål Lønset la tirsdag fram Arbeiderpartiets reviderte retningslinjer for håndtering av saker om trakassering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og arbeidsgruppens leder Pål Lønset la tirsdag fram Arbeiderpartiets reviderte retningslinjer for håndtering av saker om trakassering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Giske kunne blitt suspendert før jul i fjor dersom partiets nye retningslinjer hadde vært lagt til grunn, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre og den nå avgåtte nestlederen Trond Giske ble 1. januar i år enige om at Giske skulle fritas fra vervet på ubestemt tid. En uke senere trakk Giske seg.

Da Ap tirsdag la fram nye retningslinjer for håndtering av trakassering, sa Støre at han står inne for hele håndteringen av varslersakene mot Giske.

– Men dette med suspensjon ble ikke vurdert som et virkemiddel. Gitt at det er kommet inn i de oppdaterte retningslinjene, ville det blitt aktualisert tidligere, sa Støre.

Les også : Storberget advarte Støre om håndtering av varslersakene mot Giske

Behandlet flere varsler

Overfor NTB utdyper han at Giske trolig kunne blitt suspendert «før jul».

Allerede 21. desember erkjente Giske at han hadde oppført seg upassende og ubehagelig, mens Støre uttalte til NTB at Giske hadde erkjent å opptre på en måte som hadde vært belastende. Dagen etter ble Giske sykmeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Tidligere Ap-nestleder Trond Giske holdt hovedtalen i Verdal 1. mai. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere Ap-nestleder Trond Giske holdt hovedtalen i Verdal 1. mai. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Enigheten med Giske om å fratre på ubestemt tid var en form for suspensjon. I ettertid kan det hende at man kunne ha truffet det vedtaket noen dager tidligere, sier Støre.

Han tror likevel ikke tror det ville endret mye på håndteringen av sakene.

– Dette var i en tid der vi behandlet flere varsler og hvor det kom inn nye varsler. Men med disse retningslinjene på plass, kunne det hende at vi ville gått til suspensjon rett før jul, sier Støre.

Varslingsutvalg

Arbeiderpartiet setter nå ned et varslingsutvalg der tre personer oppnevnt av sentralstyret skal komme med råd til alle deler av partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli en styrke for håndteringen. I de sakene vi har behandlet, har vi blant annet hatt behov for å konsultere jurist og gi ekstern bistand til noen av aktørene. Et utvalg kan gi faglige juridiske råd eller bistå med andre utfordringer, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser kritikk

Jurist og tidligere Ap-statssekretær Pål Lønset har ledet arbeidet med nye retningslinjer for trakasseringssaker.

Lønset, Støre og Stenseng avviser kritikken fra Giskes advokater om at de nye retningslinjene legger opp til en domstolslignende prosess med store mangler, fordi samme instans både undersøker og konkluderer.

– Et parti eller en hvilken som helst organisasjon er ikke en domstol. Da må man bruke de organene som finnes i organisasjonen, lyder Lønsets forklaring.

Støre sier at han er helt uenig i kritikken. Alternativet er at alle varslere må gå direkte til politiet «eller noen andre som ikke finnes» – og det er ikke en ønsket situasjon, mener han.

Kan ilegge fest-nekt

Retningslinjene åpner for at partilederen kan ilegge det som kalles sosiale sanksjoner mot en det er varslet mot. Det kan ifølge Lønset innebære at partilederen gir råd til vedkommende om ikke å delta på et arrangement, møte eller sosial sammenkomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkret heter det at partikontoret «kan fastsette videre reaksjoner der det er nødvendig for å hindre videre trakassering og/eller å sikre det psykososiale miljøet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre sier at det er helt innafor, men legger til at beslutningene i Giske-saken «står seg».

Hørt på aktørene

Både varslere, de det varsles mot, deres støttespillere og de som har håndtert sakene har kommet med innspill til utvalget.

– Det viktigste er uansett å bygge en kultur. Vi håper å bruke disse retningslinjene minst mulig, også ved at de har en forebyggende kraft, sier Stenseng.

Retningslinjene tydeliggjør prinsippet om at den det varsles mot har rett til å komme med sin versjon, og fastslår hvem som har ansvar for å håndtere saker.

Retningslinjene gjelder for alle folkevalgte, tillitsvalgte, partimedlemmer, oppnevnte i ulike politiske posisjoner og ansatte eller innleide. Det slås fast at Ap har nulltoleranse for all form for trakassering, herunder seksuell trakassering. Saker som er mer enn fem år gamle skal likevel bare unntaksvis behandles.