Kongeparet innledet fylkesbesøk i Nordland

Kong Harald og dronning Sonja ankommer Straumen i sjalupp. Kongeparet ble tatt imot på flytebrygga av ordfører Lars Evjenth, havnesjef Kurt Peder Hjelvik, fylkesmann Hill-Marta Solberg og politimester Tone Vangen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja ankommer Straumen i sjalupp. Kongeparet ble tatt imot på flytebrygga av ordfører Lars Evjenth, havnesjef Kurt Peder Hjelvik, fylkesmann Hill-Marta Solberg og politimester Tone Vangen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Harald og dronning Sonja er ute på sin årlige fylkestur. I år er det Nordland som får besøk. Siste fylkesbesøk i Nordland fant sted i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets besøk startet i Straumen i Sørfold kommune, der kongeparet ankom småbåthavna i sjaluppen til kongeskipet Norge, som benyttes som base under besøket. Innbyggere i alle aldre hilste på og snakket med de kongelige.

– Jeg har dessverre mistet oversikten over hvor i fylket deres dronningen har vært, for hun reiser jo opp hit for å bestige et fjell så snart hun har noen inneklemte fridager, spøkte kong Harald i sin første tale for turen, skriver kongehuset.no.

Besøket omfatter kommunene Sørfold, Steigen, Røst, Værøy og Moskenes. Rundturen startet tirsdag og avsluttes torsdag. Både kongeparet og kronprinsparet gjennomfører normalt en fylkestur hvert år og kronprinsparet besøkte sist Nordland i 2014.

De kommunene som inngår i årets fylkesbesøk er kommuner som ikke har hatt offisielt besøk av kongeparet tidligere. Etter besøket i Sørfold står Steigen for tur, der de kongelige vil bli presentert for dagens næringer, kultur og natur som skal gi et innblikk i den mangfoldige kommunen.

Programmet onsdag bringer dem først til Røst, der det blir smakebit fra blant annet Querinioperaen. Deretter til Værøy og åpning av bygdas nye barnehage, før kongeparet torsdag avslutter med et besøk i Reine i Moskenes kommune. Også der legges det opp til folkefest og møter med representanter for næringslivet.