Stordalen mener Oljefondet må bidra til bedre matsikkerhet

Gunhild Stordalen åpnet mandag EAT Stockholm Food Forum 2018. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix
Gunhild Stordalen åpnet mandag EAT Stockholm Food Forum 2018. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet må bidra til en mer bærekraftig matindustri, mener EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen. Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) varsler handlingsplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om EAT og EAT forum:

* EAT er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

* Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

* Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

* Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

* Årets forum blir det største så langt, med den svenske regjeringen som medarrangør og rundt 500 delegater fra over 50 land.

Rundt 500 næringslivstopper, politikere, forskere og aktivister møttes mandag til EAT Stockholm Food Forum, den årlige konferansen som arrangeres av Stordalen Foundation.

Konferansens mål er i år som tidligere å diskutere hvordan man skal gjøre matindustrien sunnere og mer bærekraftig, både for å sikre bedre helse og for å redusere klimautslipp og bremse den globale oppvarmingen.

– Vi vil konfrontere noen av de tøffe spørsmålene vi står overfor, som hvordan vi skal sikre verden nok mat, uten å legge beslag på mer jord og utarme havet enda mer, heter det i EATs egen omtale av konferansen.

Norge kan bidra mye

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen mener Norge og nordmenn kan bidra mye.

– Gjennom oljefondet kan vi oppfordre til bærekraftig forretningspraksis. Som pengesterke forbrukere kan vi endre matvanene våre og skape etterspørsel etter bedre matprodukter, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan stemme for politikere som tilrettelegger for at sunn og bærekraftig mat blir billigere og mer tilgjengelig, og gjør det vanskeligere å ta dårlige matvalg gjennom skatter og avgifter. Sukkerskatten var et positivt enkelttiltak, men vi må gå mye lenger og jobbe mer helhetlig, sier hun.

Les også: Gunhild Stordalen: – Endring starter med store ord

Varsler handlingsplan

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H), som mandag var en av hovedtalerne, orienterte blant annet om regjeringens kommende handlingsplan for bærekraftige matsystemer.

– Vi må trappe opp arbeidet med å trygge verdens tilgang på mat. Vi må arbeide på tvers av sektorene for å lykkes, sier Astrup.

– Vi må også erkjenne at tradisjonell landbruksbistand ikke er tilstrekkelig. Vi må se på hele verdikjeden, hele matsystemet, ikke bare bonden, mener han.

Les også: Stordalen og Haga i allianse om matsikkerhet