Statsadvokaten i Oslo gir politireformen skylden for at det må gis mye strafferabatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sterkt beklagelig at myndighetene bruker så lang tid i mange saker at domstolene må gi strafferabatt, mener leder Jørn Maurud for Statsadvokatene i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå peker Maurud på at politietaten gjennomgår en meget omfattende omorganisering, som blant annet innebærer en sammenslåing og reduksjon av antall politidistrikter. Omorganiseringen pågår fortsatt. Situasjonen vil bedre seg når den er gjennomført, mener Maurud, ifølge NRK.

– Det er vår oppfatning at det midlertidige ressurstapet ved en så omfattende omorganiseringsreform nok har blitt underkommunisert underveis. Politiet bygger restanser, og det vil nok i tida framover bli et etterslep av saker som blir gamle før situasjonen igjen blir bedre, sier Maurud.

En gjennomgang NRK gjorde i forrige uke, viser at det i mer enn hver femte straffesak måtte gis til dels betydelig strafferabatt på grunn av langvarig etterforskning, lang liggetid hos politiet og treghet i rettsvesenet.

Bakgrunn: Flere enn hver femte forbryter får kortere straff fordi politiet og domstolene er for trege

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maurud er uenig med leder Marius Dietrichson for Forsvarergruppen i Advokatforeningen i at lang saksbehandlingstid hos politiet og i rettspleien først og fremst skyldes et holdningsproblem, ikke et ressursproblem.

Visepolitimester i Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik, framholder at det er flere årsaker til at så mange saker får for lang behandlingstid. Digitalisering har gjort mange straffesaker mer kompliserte, kravene til bevisføring for domstolen øker og kapasitetsproblemer er et gjentakende fenomen.

I 39 av de 192 dommene med strafferabatt, var liggetiden så lang at det ble regnet som brudd på menneskerettighetene.

Les også:

Politiet får kritikk: Sommel ga overgrepsdømt stefar strafferabatt

Mange barnevoldsdømte får strafferabatt

Slo og sparket kjæresten – fikk strafferabatt