Ankesak for terrordømt verdaling – nekter tilknytning til IS

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ankesaken til verdalingen som ble dømt for terrordeltakelse i Syria, starter i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Mannen nekter straffskyld på alle punkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten rettet terroranklagene mot ham etter oppholdet i Syria fra november 2014 til april 2016.

Den 34 år gamle trønderen ble dømt i Oslo tingrett for blant annet å ha inngått avtaler med en eller flere personer tilknyttet IS om å «begå, eller medvirke til å begå, en eller flere straffbare handlinger, med den hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkningen og tvinge regjeringen til å gi fra seg makten».

Han hevder imidlertid at han ikke var involvert i militær tjeneste for IS, men dro til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen mot Bashar al-Assad.

– Han har anket over skyldspørsmålet. Han mener tingrettens dom er uriktig og ser fram til ny prøving av saken, sier mannens forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, til NTB.

Han var også tiltalt for å ha deltatt i trening og opplæring i landet, og at han sammen med andre bevæpnede personer deltok i militære operasjoner. Aktor i ankesaken, statsadvokat Frederik Gunnar Ranke, minner om at siden terrorforbund har en strafferamme på ti år, slapp anken derfor automatisk gjennom.

– Det er også slik at deltakelse og forbund henger ganske tett sammen. Det gjør at deltakerposten også ble sluppet igjennom, sier Ranke til NTB.

Påstand om ni år

Mannen ble dømt til sju og et halvt års fengsel i tingretten i november i fjor. Aktor, statsadvokat Kim Sundet, la ned påstand om ni års fengsel.

– Jeg regner med at vi kommer til å påstå det samme. Vi anket ikke dommen, men tok forbehold om at vi kunne nedlegge samme påstand som i tingretten. Årsaken er blant annet at tiltalte er den av de som har vært tiltalt i disse sakene, som har vært der nede lengst, sier Ranke.

Ifølge statsadvokaten var 34-åringen i IS-kontrollert område i halvannet år og ble domfelt for en deltakerperiode på cirka ett år i IS.

– Andre har vært domfelt for samme periode, men da har halvparten av tiden vært i Norge mens de forberedte turen til Syria. Vi mener det er straffeskjerpende at han har vært der så lenge, samt tidspunktet han reiste på. Han har sett alt det IS har foretatt seg av grusomheter helt fra starten av, sier statsadvokaten.

Tekstmeldinger

Ifølge dommen skrev mannen til sin søster 25. mai 2015 at han aldri ville hjem, og at det var uaktuelt: «Allah har velsigna mæ med islam, å emigrering å jihad for hannes skyld».

Politiet har beslaglagt nesten 13.000 meldinger fra 34-åringens telefon. I retten vil aktoratet, som består av Ranke og statsadvokat Carl Fredrik Fari, først gå gjennom dette materialet før vitneførselen som gjelder disse bevisene.

– Utover det at vi har stokket litt om på rekkefølgen, vil vi nok legge vekt på det samme som sist. Disse chattene er veldig virkelighetsnære. Vi mener det han forteller om, er viktig, sier Ranke.

Myhre ønsker ikke å kommentere bevisene i saken.

– Dette vil gjøres for lagmannsretten. Han vil gi sin forklaring under ankeforhandlingen, herunder vil han forklare seg om helt konkrete grunner av betydning for varigheten av oppholdet hans i Syria og tekstmeldingene politiet har beslaglagt, sier hun.

Tre trøndere til Syria

Verdalingen er en av tre trøndere som reiste til Syria. De to første som dro, var et par, en kvinne fra Verdal og en mann fra Levanger. Begge var i 20-årene og hadde konvertert til islam. 34-åringen var en bekjent av paret og dro noe senere. Mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria. Kvinnens skjebne er ikke kjent.

Tiltalte forsvares av advokatene Elisabeth Myhre og Trygve Staff. Retten administreres av lagdommer Eirik Vikanes.

Det er satt av tolv dager til saken, som går for Borgarting lagmannsrett. Siste rettsdag er fredag 29. juni, men håpet er å bli ferdig litt før.

Personvernpolicy