Isbjørn svømte mot Longyearbyen, flere evakuert fra stranda

En isbjørn titter ut av en vindusåpning, etter at den natt til søndag brøt seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Det er ikke kjent om dette er den samme bjørnen som la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpix
En isbjørn titter ut av en vindusåpning, etter at den natt til søndag brøt seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Det er ikke kjent om dette er den samme bjørnen som la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sysselmannen på Svalbard måtte evakuere en gruppe studenter da en isbjørn la på svøm mot Longyearbyen natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi måtte evakuere en gruppe personer som satt på stranden og brant bål. Bålet ble slokket av brannvesenet da situasjonen med bjørnen ble avklart, forteller sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud til Svalbardposten.

Den store hannbjørnen la på svøm fra Hiorthhamn og over fjorden i retning byen i 3-tiden om natten.

Sysselmannen tok i bruk båt for å skremme bjørnen tilbake dit den kom fra, og drev den videre utover fjorden. Den forsvant i 3.30-tiden.

– Vi har hatt vakthold hele natten. Nå avslutter vi vaktholdet, men vil for sikkerhets skyld fly ut for å se etter bjørnen i løpet av ettermiddagen, sa Haugerud i 11-tiden lørdag formiddag.

Kort tid etter ble bjørnen observert i Hanaskogdalen. Den skal ha gått utover Isfjorden i retning Diabas.

Klokka 12.30 rykket Sysselmannen ut med helikopter for å forsøke å drive bjørnen enda lenger bort fra Longyearbyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange skuelystne møtte opp for å se og ta bilder av isbjørnen som nærmet seg byen. Biler ble stoppet og holdt på avstand av sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Dette er den 14. isbjørnen hun har observert i løpet av ett år og to dager på Svalbard. Fem av bjørnene har vært i nærheten av byen.

Les også: Isbjørn returnerte etter innbrudd i lagerbygning til hotell på Svalbard