22-åring dømt til psykisk helsevern etter drap på sin egen far

Politietterforskere utenfor den drepte 48-åringens bolig En mann i 20-årene er pågrepet etter at en person ble funnet død i en bolig i Asker tirsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politietterforskere utenfor den drepte 48-åringens bolig En mann i 20-årene er pågrepet etter at en person ble funnet død i en bolig i Asker tirsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 22 år gammel mann er i Asker og Bærum tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han drepte faren (48) med 70 knivstikk i november 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På ettermiddagen tirsdag 15. november 2016 ble en 48-årig mann med bakgrunn fra Somalia drept i sitt hjem i Vettre i Asker, skriver Budstikka. Drapet skjedde fire år etter at han kom til Norge.

Sønnen, som da var 20 år, ble pågrepet kort etter. Han hadde oppsøkt en nabo, og naboen ringte politiet da han oppdaget at 20-åringen var full av blod. I leiligheten ble faren funnet ille tilredt.

Drapsvåpenet ble ifølge dommen kjøpt av sønnen på Ikea 14 dager før drapet, og dommeren slår fast at drapet var planlagt.

I dommen heter det videre at tiltalte sammen med sin bror ble sendt til Afrika da han var ferdig med åttendeklasse sommeren 2009.

«Tiltalte trodde han skulle på en kort ferie i Afrika, men det var ikke meningen. Der traff de sin far for første gang siden de flyktet til Norge, og guttene ble boende med ham først i Uganda, deretter i Kenya. Det er mye uklarheter rundt dette tre år lange oppholdet i Afrika, og hvilke opplevelser guttene hadde der. Det er forklart at guttene ble utsatt for vold både på koranskolen de gikk og fra farens side.», står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to og et halvt år i Afrika dro de to brødrene hjem til Norge, sammen med faren, som da hadde fått innvilget familiegjenforening med sine to sønner.

–Tiltalte fikk store psykiske problemer etter oppholdet i Afrika, skriver dommeren videre.

22-åringen har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden drapet, og de sakkyndige mener han er og var psykotisk. De psykiatrisk sakkyndige mener mannen vil være behandlingstrengende i lang tid fremover.

22-åringen har erkjent de faktiske forhold, men ønsker ikke å forklare seg i retten.