Mann dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet på Galina Sandeva

Artikkelen fortsetter under annonsen

27-åringen som drepte Galina Sandeva ble i Borgarting lagmannsrett kjent utilregnelig. Han blir nå overført til helsevesenet, er rettens konklusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble i tingretten kjent tilregnelig og dømt til 18 års fengsel for drapet på den prostituerte bulgarske kvinnen i 2015. I forkant av ankebehandlingen i lagmannsretten oppsto derimot ny tvil om den tiltaltes psykiske helse.

Det ble foretatt en ny vurdering av tilregnelighet og juryen konkluderte med at Hamar-mannen hadde vært psykotisk da han begikk drapet i offerets egen bil på Bispekaia i Oslo. Han kan derfor ikke dømmes til straff for drapet.

Fredag avgjorde Borgarting lagmannsrett at 27-åringen dømmes til overføring på tvungent psykisk helsevern. Han blir dermed overført til helsevesenet.

– Samlet mener lagmannsretten at den handlingen tiltalte har begått, sammenholdt med hans sykdomsutvikling, hans atferd og psykiske funksjonsevne, klart tilsier at tiltalte skal dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern, skriver lagdommer Halvor Aas i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en person blir ansett for å være utilregnelig i gjerningsøyeblikket kan man enten bli overført til psykiatrisk behandling, dersom det fremdeles er behov for det, eller bli løslatt. Ved utilregnelighet kan man ikke straffes for kriminalitet begått i psykose.

De sakkyndige har uttalt seg om 27-åringens prognoser under ankesaken. De mente at han trenger et tvungent psykiatrisk apparat rundt seg. Han går fortsatt på antipsykotiske medisiner.

Opphør av tvungent psykisk helsevern bestemmes av domstolene, og påtalemyndigheten må bringe saken inn for domstolen hvert tredje år om de da mener reaksjonen skal opprettholdes.