Mannen som ble dømt for drapet på Galina Sandeva er kjent utilregnelig – kan ikke straffes

Grete Lien Metlid viser fram et bilde av den drepte kvinnen på en pressekonferanse etter drapet i desember 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Grete Lien Metlid viser fram et bilde av den drepte kvinnen på en pressekonferanse etter drapet i desember 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hamar-mannen som i fjor ble dømt til 18 års fengsel for drapet på Galina Sandeva i 2015, er utilregnelig, har Borgarting lagmannsrett kommet fram til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om drapet på Galina Sandeva:

* Bulgarske Galina Sandeva (28) ble funnet drept i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo 17. desember 2015. Sandeva tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden.

* Sandeva ble knivstukket minst 30 ganger i overkroppen og i halsen. Hun døde etter kort tid av forblødning.

* 4. januar 2016 ble en da 24 år gammel mann fra Hamar pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* Den tiltalte ble i Oslo tingrett 25. april i fjor dømt til 18 års fengsel for drapet. Han ble også dømt til å betale 200.000 kroner til Sandevas familie. Dommen var ett år kortere enn aktors påstand.

* Den tiltalte har erkjent knivstikkingen, men nektet straffskyld. Han anket dommen på stedet.

* Ankesaken skulle ha startet i Borgarting lagmannsrett i desember i fjor, men ble utsatt til mai i år.

* 6. juni ble det klart at lagmannsretten finner den dømte mannen utilregnelig. Han kan dermed ikke straffes for drapet.

Det får TV 2 opplyst av statsadvokat Andreas Schei.

Dermed kan mannen ikke straffes for drapet. Alternativene er innleggelse på psykiatrisk sykehus eller, om han ansees som frisk nok, løslatelse.

Bulgarske Galina Sandeva (28) ble funnet drept i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo 17. desember 2015. Sandeva tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. 4. januar 2016 ble en da 24 år gammel mann fra Hamar, men bosatt i Oslo, pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Psykotisk

Sandeva ble knivstukket minst 30 ganger i overkroppen og i halsen. Hun døde etter kort tid av forblødning.

I april i fjor ble 27-åringen dømt til 18 års fengsel for drapet. Men få måneder etter at dommen falt, ble Hamar-mannen oppfattet å være psykotisk. Han ble observert på nytt, og de sakkyndige konkluderte med at han var psykotisk også på gjerningstidspunktet, melder TV 2.

– Den tiltaltes behandler i fengselet oppfattet ham som psykotisk, og på den bakgrunn ble de opprinnelig rettsoppnevnte sakkyndige bedt om å avgi en tilleggsuttalelse hvor de begge konkluderte med at tiltalte hadde vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sa aktor Andreas Schei til NTB i mai.

I tingretten fant psykiater Helge Haugerud og psykolog Bjørn Solbakken at 27-åringen ikke led av noen alvorlig psykisk sykdom. Den nye konklusjonen som sa det motsatte ble derimot møtt med kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjon som ba de sakkyndige om å avgi nok en tilleggsuttalelse.

Bakgrunn: Tvil om tilregnelighet sentralt i ankesaken etter drapet på Galina Sandeva

Vitnene avgjorde

– I den nye tilleggsuttalelsen er det slik at den ene av de sakkyndige under tvil går tilbake til den opprinnelige konklusjonen om at tiltalte er tilregnelig, mens den andre fremdeles mener 27-åringen er psykotisk, sa statsadvokat Schei.

Da ankesaken kom opp for Borgarting lagmannsrett i mai, opprettholdt påtalemyndigheten først sin påstand om straff.

– Men etter at vi hørte vitnene i saken, blant annet fengselshelsetjenesten, de sakkyndige og Den rettsmedisinske kommisjon, så mener jeg at de har begrunnet godt hvorfor de mener at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, sier statsadvokat Andreas Schei til TV 2.

Juryen landet på samme konklusjon.

Tvungent psykiatrisk apparat rundt seg

De sakkyndige har uttalt seg om 27-åringens prognoser. De mener at han trenger et tvungent psykiatrisk apparat rundt seg. Han går fortsatt på antipsykotiske medisiner.

En opplysning som ble gjenstand for mye oppmerksomhet før rettssaken i tingretten var opplysningen om at 27-åringen dagen før drapet hadde snakket med en venn om at man kunne bli til en varulv ved å drepe et annet menneske. Flere av hans nærmeste venner skal ha reagert sterkt på mannens oppførsel.

Les også:

18 års fengsel for drapet på Galina Sandeva

Drapstiltalt møtte flere prostituerte før drapet på Galina Sandeva

Politiet vil finne ut om drapssiktet 24-åring er tilregneli

Personvernpolicy