Kvinner og barn sendes tilbake til Tyrkia og Syria mot sin vilje

Kvinner og barn som har flyktet fra Tyrkia og Syria til Norge, blir sendt tilbake mot sin vilje for at de ikke skal bli «for norske», melder Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen har vært i kontakt med en integreringsrådgiver ved den norske ambassaden i Ankara i Tyrkia, som har avdekket at enkelte ektemenn sender kone og barn ut av Norge.

– Det er mennene deres som etterlater dem mot sin vilje der. Kvinnene og barna blir fratatt penger og pass, sier den anonyme integreringsrådgiveren.

Aftenposten har vært i kontakt med flere syrere i Norge som kjenner til dette. Noen syriske barn er også blitt sendt alene tilbake til hjemlandet.

– Vi har sett eksempler på at barn i alderen seks til elleve år blir sendt tilbake til krigen i Syria, som de flyktet fra. Fedrene deres reiser tilbake til Norge, sier integreringsrådgiveren, som legger til at det gjenstår å se om det er en økende trend.

Forholdene ble rapportert i et internt møte med flere statlige aktører i februar.

– Jeg blir opprørt og sint fordi dette er helt uakseptabelt. Sånn kan vi ikke ha det i Norge. Alle barn og ungdommer, og kvinner, har rett til å bestemme over eget liv. De skal ikke bli utsatt for dette, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), som var til stede på møtet i vinter.